Bunlar maniloft ve gaz hortumları, darbeli matkap, sıva altı detektör, izole bant, alçı, dekoratif bant ve falçata gibi benzer araç gereçler olarak karşımıza çıkıyor. Bu malzemeler kullanım alanına göre değişkenlik gösterebilmekte ve klima montaj olarak işlem yapabilme özelliğine sahip olup soğutma teknikerinin de yanında her daim olması gereken malzemelerdir. Duvar tipi klima ile beraber, kullanılacak takım ve diğer malzemeler montaj yapılacak yerde hazır olarak bulunmalıdır. Montaj öncesinde son olarak montajı yapılacak olan klima kapasitesinin montajı yapılacak yere uygun olup olmadığı kontrol edilmekte ve duvar tipi klimanın yeri için klimayı kullanan kişinin fikirleri doğrultusunda bir karar verilmekte ve montaj işlemi başlatılmaktadır. Montaj yapılacak olan yerin tespit edilmesi ve bununla birlikte klima enerji beslenme hattının da tespiti önemlidir.

Enerji besleme hattının alınacağı bölgenin belirlenmesinde de hattın topraklanması kontrol edilmektedir. Montaj yapılacak duvar içinde, sıva altı detektör yardımı ile elektrik kablo tesisatı ve bunun yanı sıra sıhhi tesisat borularının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Klima teknikeri elektrik ile bağlantılı olan herhangi bir problemde müdahale yetkisine sahip değildir. Bir problem ile karşılaşıldığında elektrik servisleri ile iletişime geçilmeli ve bu yönde onarım yapılmalıdır. Duvar tipi klima ünitesinin duvara sabitlenmesinde montaj plaka kullanılmaktadır. Yeni bir duvar tipi klimanın montajında kullanılacak olan montaj plakası iç ünitenin arka kısmında yer almaktadır. İç ünitenin en az montaj mesafeleri korunacak şekilde şerit metre yardımı ile ölçülerek monte edileceği duvardaki yeri tespit edilmektedir.

Montajı yapılacak olan duvara tutulmalı ve montaj plakasının duvara geldiği yer de, bir işaretleyici ile işaretlenmelidir. Bu yönde yapılan işlemler neticesinde duvar tipi klimanın hangi konuma ve hangi bağlantılar ile sabitleneceği belirlenmektedir. Son olarak dübel, vida ve diğer gerekli araç gereçler yardımı ile montaj plakası kullanılarak iç ünite duvara sabitlenmekte ve bağlantılar da bu yönde tamamlanmaktadır.

Kaynak: Aydemir Soğutma

Editör: Pusula Gazetesi