Zonguldaklı bir grup çevreci, Manolya Park önünde toplanarak park için yapılan duvarın yol kotuna çekilmesini istedi. Ellerinde "Duvara değil, denize bakmak istiyoruz, Sahillerimizi özgür bırakın" yazılı bir döviz taşıyan çevreciler bir de açıklama yaptı. Açıklamada, "Yine bir Zonguldak klasiği ile karşı karşıyayız. Sanki gizli bir el, doğanın tüm cömertliğini en güzel biçimiyle sergilediği bu kentin tüm değerlerini ortadan kaldırmak için gecesini gündüzüne katıyor. İmar kirliliğinin hat safhaya ulaştığı, insanların nefes alacağı rekreasyon alanlarının neredeyse hiç bulunmadığı kentimizde, üç-beş soluk alınacak mekan da yapılan yanlış uygulamalarla tarumar ediliyor. İş bilmez yöneticilerin elinde kentsel yaşam kalitesi her geçen gün azalan Zonguldak, hızla yaşanamaz hale geliyor. Bu nedenle nüfusumuz azalıyor, eğitimli nüfusun kenti terk etmesi nedeniyle insan kalitemiz düşüyor. Zonguldak, yöneticilerin akla zarar işlere imza attığı, üzerine karanlıklar yağan bir kent görünümünden bir türlü kurtulamıyor. Bugün burada, yine akılla açıklanması çok zor olan bir uygulamaya kamuoyunun dikkatini çekmek için toplanmış bulunuyoruz. Arkamızda ruhsuz bir duvar yükseliyor. Kıyı şeridinin sözde peyzaj düzenlemesi için yapılan bu duvar, kentle deniz arasına Çin Seddi gibi giriyor. Yapılan uygulamayı anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, tüm peyzaj düzenlemeler doğal dokuya uyumlu şekilde tasarlanır. Bu şekildeki kıyı şeritlerinde yapılacak düzenlemelerin kentle, denizin ilişkisini kesmeyecek şekilde yapılması esastır. Tüm yeşil alan düzenlemelerinde temel alınması gereken en önemli kurallardan biri de, mümkün olan en az beton kullanılarak yapılmasıdır" denildi.

"ZONGULDAKLILAR, HER ZAMAN, HER ŞEYİN EN KÖTÜSÜNE Mİ LAYIKTIR?"

Yapılan düzenlemeyle sahilin bir bulvar görünümü kazandığını söyleyen çevreciler, "Bugün Uğur Mumcu Kavşağı'ndan Kozlu sahiline kadar uzanan sahil şeridinde insanların denizle ilişki kurulabileceği açıklıklar son derece azdır. Yapılan yanlış imar uygulamalarıyla, sahil yolu, deniz tarafının da yapılaşmaya açılmasıyla bir bulvar görünümü kazanmaktadır. Şu anda önünde bulunduğumuz duvarın hemen ilerisinde son derece büyük hacimli bir cami projesi bulunmaktadır. Bunun da hayata geçmesiyle birlikte, bu civarda, deniz, neredeyse görünmez hale gelecektir. Buradan Sayın Zonguldak Valiliği ile İl Özel İdaresi yetkililerine sesleniyoruz: Size göre Zonguldaklılar, her zaman, her şeyin en kötüsüne mi layıktır? Bu kentin insanları, bir kez bile olsa, herkesin içine sinen, her boyutuyla düşünülmüş bir düzenleme göremeyecek midir? Bir yeşil alan düzenlemesinde bile beton duvar tartışmasının yapılması ve bunun çözülememesi bu kentin kaderi midir? Kentini yaşadığı toprakları sevmekten başka amacı olmayan bizlerin, kamuoyu nezdinde her şeye karşı çıkan insanlar durumuna düşürülmesine kimsenin hakkı yoktur" dedi.

"BİLGİSAYAR SİMÜLASYONLARIYLA KAMUOYUNU YANILTMAYIN"

Çevreciler açıklamasını, "Sayın yetkililer lütfen inat etmeyin. Bir bilgisayar simülasyonundan ibaret olan uydurma görsellerle lütfen kamuoyunu yanıltmayın. Lütfen burada yapılacak peyzaj düzenlemesindeki yapı yoğunluğunu düşürün. Lütfen amacı, işlevi ne olursa olsun hiçbir yapının yol kotunun üzerine çıkmasına izin vermeyin. Lütfen proje müelliflerinden bu doğrultuda projelerinde tadilat yapmalarını isteyin. Lütfen az ileriye yapmayı düşündüğünüz cami projesini de kentin içinde bulunduğu sıkışıklığı, sosyal donatı alanlarının azlığını, koruma kullanma dengesini, işlevselliğini gözeterek yeniden değerlendirin. Çünkü vicdan sahibi herkesin de kabul edeceği gibi buraya bu büyüklükte bir cami yapmak sevap değil günahtır. Bu taleplerimizin 'Boyu şu kadar olanlar etkilenmeyecek, bu kadar olanlar göz hizasından denizi görebilecek' şeklinde sulandırılmadan değerlendirilmesini istiyoruz. Konunun tüm kent halkı adına takipçisi olacağımızı, kentin denizden esen rüzgarları almasına bile engel olacak bu uygulamaya sonuna kadar karşı çıkacağımızı duyuruyor, herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz" çağrısıyla tamamladı.

Editör: Pusula Gazetesi