Zonguldak'ta 1930'lu ve 40'lı yıllara geri dönüp cadde üzerindeki mekanlardan bahsedelim, Halkevi binasından çarşı içerlerine doğru devam edildiğinde, hemen yanında İş Bankası, EKİ işçi müdürlüğü, Sümer Oteli. Sümer otelinin karşısında Askerlik şubesi, Askerlik şubesinden yine çarşı içine doğru ilerlediğimizde Zonguldak'ın varlıklı tüccarlarından Taşçıların "BON MARCHE" ismindeki mağazası az ilerde ara sokakta Çakaloğulları mağazası bulunuyordu...

Taşçılar ailesine ait "BON MARCHE" isimli mağazasının olduğu yerde yakın bir zamana kadar Etibank vardı. Mağazada inşaat sektörüne lazım olan her şey mevcuttu, her türlü mekanik alet yanında, maden malzemesi, madenci aksesuarı da bulunurdu. Çimento üretimi de yapıp, inşaat sektöründe söz sahibiydiler.

Zonguldak İş Bankası şubesinin inşaatını da Taşçılar yaptı. Bugün halen aynı ismi taşıyan Nizam Caddesi'ndeki "Halil Taşçıoğlu" binası da onlarındı. En büyükleri Halil Taşçıoğlu olmak üzere 6 kardeştiler ve hepsi mağaza da çalışıyordu. Meşhur Taşçılar köşkü de ağabeyleri Halil Taşçıoğlu'na aitti.

Zonguldak'ta 1920-1932 yıllarına ait nüfus verilerinde yabancılara ait bilgi sadece 1927 nüfus sayımında yer almaktadır. 1927 yılında Zonguldak'ta 562 yabancı bulunuyordu.

Yabancıların tabiiyetlerine göre İtalyanlar yine ilk sırada, Fransızlarda ikinci sırada geliyordu. Aynı dönemde Zonguldak'ta Türkçeden sonra İtalyanca ve Fransızca en çok konuşulan dil konumundaydı. 562 yabancının %54'ü erkek, %46'sıda kadındı. Bu oranlardan da Zonguldak'ta yaşayan yabancıların genellikle aileleriyle birlikte yaşadıkları sonucuna varabiliriz. Bunun bir istisnası Fransızlardı.

Fransız tabiiyetlilerin %64'ü kadın ve %36'sında erkekti. İtalyanlarda ise kadın ve erkek sayısı birbirine çok yakındı. Yabancıların %89'u Zonguldak merkez kazada kalan %11'i de diğer kazalarda yaşıyorlardı.

BON MARCHE MAĞAZALARI...

Fransa'da 1850'lerde kurulmuş olan büyük bir mağazanın adıdır. Dünyadaki ilk büyük mağazacılık örneklerinden biridir. (Zengin hanımefendilerinin malların albenisine dayanamayıp hırsızlık yaparak literatüre geçtikleri de bu isimle anılır) sabit fiyat politikasının sabitlendiği yer de bu mağazayla anılır.

Amerika'daki Bon Marche büyük çarşısı da Fransa-Paris'teki Bon Marche nin ardından kurulmuştur. Amerika'daki el değiştire-değiştire zamanla Macy's Northwest olmuştur.

Zonguldak'ta madenlerin Fransız şirketi tarafından işletilmesi, geçmişte kentin sosyal ve kültürel yaşamına yansıdığı gibi mağaza isimlerinde de etkisi Taşçıoğlu mağazası örneğinde olduğu gibi tabelasında görünmektedir.