Zonguldak'ta "Dünya Yürüyüş Günü" nedeniyle "Sağlık İçin 10 Bin Adım At Yürüyüşü" düzenlendi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından halk yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe, öğrenciler, askerler ve vatandaşlar katıldı. Kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı'nın önünden başlayan yürüyüş, Valilik binası önünde sona erdi.

Düzenlenen yürüyüş sonrasında bir açıklama yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Tülay Çakır Bakkaloğlu, şunları söyledi:

"Ülkemizde her yıl '3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü' sağlıklı yaşamınteşviki, obezitenin önlenmesi ve toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılması amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif sağlıklı geçirmek yaşamın ilk adımıdır. Toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir.Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, 'spor' kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul ediliyor.Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sırayetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika, 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir."

Editör: Pusula Gazetesi