DÜNYA'da birçok etkinliklerle kutlanan '4 Aralık Dünya Madenciler Günü', Türkiye'nin madenci kenti olarak bilinen Zonguldak'ta farklı etkinliklerle kutlanırken madenciler ise yerin metrelerce altında çalışmaya devam ediyor. Madenciler, iş kazasız emekli olarak çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak istiyor.

Türkiye'nin en büyük taşkömürü havzası Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda(TTK) Ekim itibariyle yer altında ve yer üstünde toplam 7 bin 596 işçi yer üstünde çalışıyor. Bu sayı, özel ve ruhsatsız kömür ocaklarında çalışanlarda eklendiğinde 14 bini buluyor. Ocaklardaki göçük ve iş kazası sonucu ise her yıl ortalama 10 işçi hayatını kaybediyor. Ölümün kıyısında yerin metrelerce altında çalışarak geçimlerini sağlayan, çocuklarını okutmaya çalışan madenciler, 4 Aralık Dünya Madenciler gününde de yerin metrelerce altında kazma ve kürek sallayarak çalışmaya devam etti.

MADENCİLER YER ALTINDA, KUTLAMALAR YER ÜSTÜNDE

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağı önünde saat 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler, geçen Pazartesi, meydana gelen göçükte ölen mesai arkadaşları maden işçileri 37 yaşındaki Cafer Tepebaşı ile 33 yaşındaki İsa Çeltik için dua etti. Ölen 2 madencinin yakınlarının da katıldığı programda işçilere mevlit şekeri ikram edildi. 9 yıllık maden işçisi 17 yıllık maden işçisi 40 yaşındaki Erol Uçak, dünya madenciler gününü buruk kutladıklarını söyledi. Bugün duygu ve acıları birlikte yaşadıkların ifade eden Uçak, şöyle dedi:

"Acımız büyük. Burada 7 gün önce 2 arkadaşımızı kaybettik. Duyguluyuz. O arkadaşlarımızın yerinde bizde olabilirdik. Bugün dünya madenciler günü ama fazla bir şey hissedemiyoruz. Arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz."


9 yıllık madenci 38 yaşındaki Yüksel Oruçoğlu ise 4 Aralık Madenciler Günü'nde Zonguldak'ın birçok yerinde kutlamalar yapıldığını ancak madencinin yer altında çalışmaya devam ettiğini söyledi. Meslektaşlarının gününü kutlayan Oruçoğlu, "Biz çalışmaya devam edeceğiz. Devlete kömür lazım. Biz her günkü gibi işimize geldik. Şimdi yer altına inerek çalışmaya devam edeceğiz. Dünya madenciler gününde de maden işçisini yer altında ekmeğinin peşinde. " dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci de tüm maden işçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutlayarak temennilerinin kazasız bir şekilde tüm işçilerin yaşamlarını sürdürmesi olduğunu ifade etti. Kazasız şekilde emekli olarak çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak isteyen işçiler, ardından çalışmak üzere yer altına indi.

Editör: Pusula Gazetesi