Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanında toplanan kadınlara Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktük de destek verdi.

KESK'e bağlı sendikalardan kadınlar, CHP Çaycuma Kadın Kolları Başkanı Senem Ağzıküçük ve kadın kolları üyeleri, ADD Çaycuma Şube Başkanı Ela Mantarlı Kurt'un yanı sıra çok sayıda kadının katıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Kadın Sekreteri Evrim İzci Altun şunları söyledi;"8 Mart 1857'te New York'ta kadın işçilerin uzun çalışma saatlerine, kölelik koşullarına karşı direnirken katledilişlerinin 163. yılında, bu 8 Mart'ta da, itirazlarımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, bir aradayız. 1857'den bu yana hak almak ve özgür olmak için yürüttüğümüz mücadele tarihimizle çok yol aldık. Ne var ki, rengimiz, dilimiz, inancımız fark etmeksizin, haklarımıza, kazanımlarımıza saldırılar, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor.

Yağma, talan, aşırı kar hırsı, ekosistemi yok edecek düzeye ulaştı. Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa 'bu böyle gitmez' diyerek haykırıyor. Kadınlar baskılara boyun eğmiyor, yeryüzünün her yerinde direniyor, tarih yazıyor. Yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa ve yaşam alanlarının talanına karşı yükselen halk isyanlarında en önde yer alıyor. Yaşamlarına, emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkıyor, meydanları dolduruyor. Şiddete, tacize, tecavüze, cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe, ırkçılığa ve kadınların inkarına yönelik politikalara karşı özgün, yeni ve yaratıcı direnişlerini birbiriyle buluşturuyor.

Şili'de başlayan ve dünyanın her yerinden milyonlarca kadının eşlik ettiği, asıl failin yüzüne "katil, tecavüzcü sensin" diye haykıran lastesis dansımızda olduğu gibi iktidarlarını sürdürmek isteyenlere büyük korku salıyor.

Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız.

Taleplerimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz: Doğum izinleri yeniden düzenlenmelidir. Kadınlar için doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere en az 24 hafta doğum izni sağlanmalıdır.

8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır. Kapatılan kamu kreşleri açılmalıdır. İşyerlerinde ve semtlerde ücretsiz kreşler açılmalıdır. Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır. İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalıdır. Şiddet, ayrımcılık, mobbingin gerçekleştiği durumlarda etkili bir soruşturma mekanizması kurulmalı ve caydırıcı cezalar tanımlanmalıdır. Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır. Kadınlara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalıdır. OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK'lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilmelidir. Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından derhal vazgeçilmelidir. İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir.Ve diyoruz ki, Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesindedir. Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Birlikte kazanalım.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından 9 Mart Pazartesi günü saat 19.00 ise Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesislerinde Akşam Çayı, Şiir ve Müzik Dinletisi yapılacak.