Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Arzu Kara, döner sermayelere acil çözüm getirilmesini istedi.

Başkan Kara, "Türk Sağlık-Sen olarak adaletsizliği ile tahammül sınırlarını aşan, yok olup gitmesiyle cebimizi yakan döner sermaye ek ödeme sistemi ile ilgili sağlık çalışanlarının taleplerini uzun zamandır dile getiriyoruz" dedi.

"Şunu hiç kimse unutmasın; sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil, haktır. Ekstra istek değil, olması gerekendir" ifadelerini kullanan Kara, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DÖNER SERMAYE İLE İLGİLİ TALEPLERİ LÜTUF DEĞİL, HAKTIR"

"Son olarak geçtiğimiz aylarda yurt genelinde toplanan binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı'na teslim ederek döner sermayelere acil çözüm istemiştik. Çünkü; 'çalıştıkça kazanacaksın' denilen sistemde, çalışanlar her şartta kaybetmeye başlamıştır. 10 yıl öncesinin döner sermaye ek ödemesinin mumla arandığı bir dönem yaşanmaktadır. Maalesef, Zonguldak'taki sağlık kurumlarında da performans ücretleri sıfıra inmiştir. Döner sermayeden 100-150 TL alanlara artık hiçbir ödeme yapılmamaktadır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum hale getirilmiştir. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde doktorundan hemşiresine, ebesine hiç kimseye bir kuruş bile performans ödemesi yapılmadığı bir düzen oluşmuştur. Döner sermaye ödemelerinde yaşanan bu kayıplar, sağlık çalışanlarının ekonomilerini bozmuş, ücretlerini eritmiştir. Biz Türk Sağlık-Sen olarak çalışanın ekonomisinde oluşan bu duruma kayıtsız kalmayın diyoruz. Çünkü sağlık çalışanları haklarını istemektedir. Döner sermayelerin kabul edilebilir bir düzeye yükseltilmesi ve adaletli dağıtımın tesis edilmesi temel talebimizdir. Döner sermaye sistemi köklü bir şekilde değiştirilmeli ve çalışanlar sistemin merkezine alınmalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmelidir. Döner sermayeden ücret alan tüm sözleşmelilere maaşları genel bütçeden verilmelidir. Döner sermayeler yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkının verilmesi olmalıdır. Biz Türk Sağlık-Sen olarak döner sermaye mücadelemizin peşini bırakmayacağız. Çalışanların mağduriyeti giderilene kadar her türlü yasal hakkımızı, tüm demokratik ortamlarda hiç çekinmeden kullanacağız. Şunu hiç kimse unutmasın; sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil, haktır. Ekstra istek değil, olması gerekendir."

Editör: Pusula Gazetesi