-ÖZEL İÇERİK-

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Karadeniz açıklarında sürdürülen petrol ve doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili ÇED sürecini Zonguldak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yürütecek.
Doğalgaz arama çalışmalarına Karadeniz açıklarında devam edilirken, açılması planlanan Tuna-1 kuyusunun Karadeniz'in batısında, Ereğli İlçe'sinin yaklaşık 175 km kuzeyinde, 2115 metre su derinliğinde yer aldığı belirtilerek ÇED Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Söz konusu planlanan faaliyetin Türk karasuları dışında, fakat Karadeniz Münhasır Bölge içerisinde yer aldığı için münhasır ekonomik bölgede gerçekleştirilen faaliyetlerde 86/11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında da düzenlendiği üzere ilgili Türk mevzuatının öngördüğü esas ve usullerin uygulanması gerektiği değerlendirildi.
İlgili resmi yazıda, ÇED Yönetmeliği'nin Seçme-eleme kriterleri uygulanacak projeler listesi Madde-55'de "Maden, petrol ve jeotermal kaynak arama projeleri. (Sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, jeofizik vb. yontemle yapılan aramalar haric)" hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda: Zonguldak İli, Ereğli ilçesi nin yaklaşık 175 km kuzeyinde Karadeniz açıklarında gerçekleştirilecek arama faaliyeti ile ilgili olarak hazırlanacak ÇED Süreci Sistemi üzerinden Zonguldak Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) başvuru yapılması istendi.