Memur-Sen Çaycuma İlçe Başkanı Kenan Tunç, Zonguldak açıklarında 320 milyar metreküplük doğal gaz bulunması nedeniyle bir açıklama yaparak, sürecin Zonguldak lehine de iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Kenan Tunç'un yaptığı açıklama şöyle: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak açıklarında Tuna-1 sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunduğunu açıklaması bütün vatandaşlarımızı olduğu gibi Zonguldak'ta yaşayan bizleri de fazlasıyla memnun etmiştir. Bu gelişme, emeğin başkenti Zonguldak'ın bundan sonra enerjinin de başkenti olacağı yönünde ümitlerimizi yeşertmiştir. Bundan dolayı Allah'a sonsuz şükürler olsun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Fatih ismiyle bile adeta milli bir duruşu haykıran Fatih Sondaj Gemisi'nin Zonguldak açıklarında doğalgaz bulması bir kez daha göstermiştir ki aziz milletimiz yerli ve milli projelerle çok büyük başarılara imza atmaktadır ve atmaya da devam edecektir. 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi, son derece önemli ve yeni rezervlerin de müjdecisidir. Unutmayalım ki bir çiçekle bahar gelmez. Ama her bahar bir çiçekle başlar. İnşallah devam eden milli duruş ve kararlı çalışmalar neticesinde hem Akdeniz hem de Karadeniz'den ülkemizi yeniden ayağa kaldıracak güzel müjdeler bekliyoruz. Karadeniz'de doğalgazın bulunması ülkemiz adına sevindiricidir. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün vatandaşlarımızın ve bütün illerimizin bundan kısa süre içinde istifade etmesi de en büyük temennimizdir. Emeğin ve enerjinin başkenti Zonguldak, bu projenin asla uzağında değil, aksine tam da merkezindedir. Çünkü Fatih Sondaj Gemisinin, Tuna- 1 Kuyusunda bulduğu Doğalgaz Şantiyesine en yakın ilimiz Zonguldak'tır. Bu nedenle söz konusu doğalgazın çıkarılması, işlenmesi, depolanması ve dağıtılması, kısaca Tuna-1 kuyusundan çıkacak doğalgazın kendisi Zonguldak'tan bağımsız düşünülmemelidir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da Filyos Liman Bölgesinde doğalgaz sondaj çalışmaları için lojistik ve laboratuvar merkezi kurmaya başlamıştır. Sultan Abdülhamid Han'ın hayali olan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile tamamlanma aşamasına gelen Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunan Filyos Limanı, TPAO'nun attığı bu ilk adımla doğalgazın Zonguldak'tan bağımsız olamayacağının da ilk örneği ve önemli bir adımı olmuştur. Bu örneklerin çoğalması ve Zonguldak ekonomisini yeniden ayağa kaldıracak adımların atılması en büyük arzumuzdur. Bundan sonraki süreçte ülkemizle birlikte Zonguldak ekonomisini de ayağa kaldıracak şu önerilerimizi saygıdeğer kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz;

  1. Zonguldak açıklarında keşfedilen doğalgazdan bahsederken Zonguldak ismi de mutlaka belirtilmeli, doğalgazla Zonguldak arasında bir aidiyet bağlantısı olduğunu vurgulanmalıdır.
  2. Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Bolu ve Düzce illerine gaz dağıtımını daha kolay sağlamak amacıyla Zonguldak'a "Doğalgaz Depolama ve İşleme Alanı" yapılması gündeme alınmalıdır.
  3. Doğalgaz çalışmalarına lojistik desteğin sağlandığı Filyos Limanı'nın stratejik önemi, gerekli bilgilendirme, reklam ve tanıtım programlarıyla mutlaka gündemde tutulmalı, özellikle Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere ihraç edilen narenciye, yaş sebze, meyve vb. diğer tarım ürünlerinin bu limandan nakliyesi sağlanmalıdır.
  4. Yaş sebze. meyve ve hayvancılığın vadi bölgesinde üretim ve yetiştirilmesi hususunda kısmen daha önce başlatılan altyapı çalışmaları bir an önce hayata geçirilerek özellikle Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin gereksinimleri Zonguldak'tan ve nakliyesi de Filyos Limanı'ndan sağlanmalıdır.
  5. Bu süreçte gelecek yeni istihdamlar için gereken her türlü düzenleme ve tanıtım faaliyetleriyle Zonguldak Çaycuma Havalimanı, daha cazip hale getirilmelidir.
  6. Doğalgaza bağlı olarak gelebilecek önemli yatırımları ilimize çekmek için Valilik, Belediye, Basın ve STK'ların iş birliği ile ortak bir çalışma grubu ve takip komisyonu kurulmalıdır. Bu vesile ile memleketimize böyle bir enerji kaynağı kazandıran Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve bu keşifte emeği bulunan herkese bir kez daha teşekkür ediyor, bütün ülkemize olduğu gibi Zonguldak ve çevre illerimize de pozitif yansımalarının olacağına inandığımız doğalgazın, bütün milletimize hayırlı olmasını diliyoruz."