Zonguldak Özel Level Hospital'den Diyetisyen Aysun Köktürk, "Demir eksikliği kilo vermeyi engeller mi?" sorusuna cevap verdi.

Diyetisyen Aysun Köktürk, şunları söyledi:

"Demir eksikliğine bağlı anemi olan 'emir eksikliği anemisi', dünyada en çok görülen kansızlık türüdür ve birçok sağlık problemine yol açar. En sık görülen belirti, halsizlik ve yorgunluk hissidir. Anemi, ayrıca nefes darlığı, özellikle ayağa kalkıldığında baş dönmesi, baş ağrısı, ellerde veya ayaklarda soğukluk, deride, dişetlerinde ve tırnaklarda soluklaşma ve göğüs ağrısına da neden olabilir. Yediğimiz besinlerin enerjiye dönüşmesi için metabolizmamız tarafından yakılması gerekir. Kanda oksijen olmadan besinler yakılamaz. Yani vücudumuzda ne kadar çok oksijen tüketiyorsak, o kadar çok besin yakarak enerji üretiriz ve metabolizmamız o kadar çok çalışır. Eğer vücudumuzda yeteri kadar demir yoksa, metabolizma daha yavaş çalışır. Bu yüzden zayıflamaya çalışan bireylerde eğer demir eksikliği varsa, daha yavaş kilo verdiği gözlenir."

"Diyetle demir alımını nasıl artırabiliriz?" sorusunu yanıtlayan Diyetisyen Köktürk, "Sakatatlar ve kırmızı et kadar yumurtanın sarısı, balık ve tavuk da demirin en güçlü kaynakları arasındadır. Bitkisel besinlerde (mercimek, bakliyat, yeşil yapraklı yiyecekler, üzüm, pekmez, ceviz, badem, fındık, yer fıstığı) demir var, ama bitkisel demir kolay kolay emilemiyor. Haftada 2-3 kez yağsız kırmızı et, tavuk, hindi eti ve haftada 1-2 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterin. C vitamini, demir emilimini arttırdığı için biber, maydanoz, dereotu, portakal, kivi meyve ve sebzeleri demir içeren besinle aynı anda tüketebilirsiniz. Örneğin, sabah yumurtanızı yerken yanında bol limonlu kırmızıbiber ve maydanoz tüketerek demir emiliminizi 2-3 kat arttırabilirsiniz. Kırmızı et ve beyaz et tüketilen öğünlerde demir emilimini artırdığı için yemeklerle birlikte bol limonlu salataları tercih edin. Kahvaltılarınızda bir yemek kaşığı pekmez yiyerek günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılayabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi yüksek oranda demir içerir. Demir emilimini azaltmaması için yemeklerden 45-60 dakika önce, sonra ve yemeklerde çay-kahve içmemeye özen gösterin" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi