Her insan diyete başlarken Pazartesi gününü bekler. Siz, siz olun pazartesiyi beklemeden sağlıklı bir beslenme programına geçin. Diyete başlayan birçok insan, diyetin ilk günlerinde daha önceden kontrolsüz bir şekilde beslendiği için midesinin geniş olması sebebiyle midesinde oluşan açlık hissini fazla hisseder. Bu sebeple iradesine hakim olamayan insanlar diyeti maalesef ilk günlerinde bırakır. Diyetin en önemli zamanı diyete ilk başladığımız dönemdir. Midemizin diyete başlarken geniş olması sebebiyle çok fazla açlık hissi yaşarız. Ama bu çok fazla uzun sürmeyecektir. İnsanlar diyete başladıklarında ilk günlerde eğer gerçekten iradesine hakim olursa zaman içinde midesinin normal düzene geçeceğini ve açlık hissinin ortadan kalkacağını söylememiz gerekir. Doğru bilinen yanlışların en büyüğü diyetin aç kalmak olduğudur. Diyet yapmak aç kalmak demek değildir.

Diyete Nasıl Başlamalıyız?

Diyet yapmaya başlamadan önce en iyisinin bir diyetisyene başvurmak olduğunu söylememiz gerekir. Diyetisyene başvurup bazal metabolizma hızını öğrenmeli ve daha sonrasında kendimize uygun beslenme programı çıkarılmalıdır. Programa son derece sadık kalmamız diyete başlarken çok önemli. Zaman içerisinde diyet yaparken karşılaştığınız zorluklar kendiliğinden kaybolup diyet programı rutin gündelik yemek programınız haline dönüşecek. Vücudunuzdaki fazla kilolardan kurtuldukça bu sizin için motivasyon kaynağı olacak. Bu sayede istediğiniz vücut ölçülerine kavuşacaksınız.

Diyeti Etkili Hale Getirmenin Püf Noktaları?

Öncelikle hızlı kilo vermenin sağlıklı olduğunu söylememiz mümkün değil. Hızlı verilen kiloların çok hızlı bir şekilde geri alındığı uzmanlar tarafından söyleniyor. Diyeti daha da etkili hale getirmek için bazı püf noktalar var. Gelin hep birlikte bu püf noktalara bir göz atalım. Hızlı kilo vermek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şekeri ve nişastayı kesmek. Bu iki besin grubu vücudumuza insülin salgısını arttırır. İnsülin vücudumuzda yağ depolamayı maksimum seviyeye çıkarır. Fit bir görünüme sahip olmak istiyorsak şekeri hayatımızdan kesinlikle çıkarmamız gerekir. Şekeri ve nişastalı besinleri kestiğimizde daha az açlık hissi yaşayacağız ve böylece diyetimiz daha kolay bir hale gelecek. Sofranızda proteinli gıdalara yer verin. Protein içeriği bol olan gıdalar sizi uzun süre tok tutar. Metabolizma hızımı nasıl arttıracağız? Uzmanlar metabolizma hızını arttırmanın en iyi yolunun haftalık üç ile dört gün arasında ağırlık çalışması yapmak gerektiğini söylüyor. Ağırlık kaldırmak metabolizma hızını arttırdığından dolayı zahmetsiz bir şekilde kilo kaybına sebep olur. Sabahları güne yüksek protein içeren gıdalarla başlayın. Protein tok tutacağından dolayı gün içerisinde daha az kalori alırsınız. Yemekten yarım saat önce mutlaka su için. Bu sizi yemek esnasında biraz daha tok tutacaktır. Diyet süresince dilediğiniz kadar şekersiz çay ve kahve içebilirsiniz. Çünkü kafein metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Yemeklerinizi yavaş ve çok çiğneyerek tüketin. Hızlı ve fazla çiğnenmeden yenen yemeklerin midemizi daha çok zorladığı için metabolizma hızımızı düşürür ve kilo kaybetmemize engel olur. Küçük tabaklarda yemek yemenizi tavsiye ediyoruz. Böylece azalttığınız porsiyonlar sizin gözünüze az gözükmeyecektir. Düzenli uyuyun. Gereğinden fazla uykusuz kalmak iştah mekanizmasını canlandırır. Buda ertesi gün kontrolsüz bir şekilde yemek yemenize sebep olur.

Su Tüketiminizi Arttırın

Su tüketiminizi arttırmayı öneriyoruz. Bu noktada her insanın su ihtiyacının aynı olmadığını bu noktada söylememiz gerekir. İnsan vücudunun yaklaşık olarak yüzde altmışı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzda bulunan tüm organlar çalışması için suya ihtiyaç duyar. İnsan gün boyunca su kaybeder. Bu sebeple su tüketimimize dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanlar her gün en az 2.5 litre su tüketmemizi tavsiye ediyor. Diyet yaparken amaç metabolizma hızını arttırmak olduğundan diyet yaparken su tüketimini maksimum seviyeye çıkarmamız gerektiğini söylememiz gerekir.

Diyette Beslenme Programı

Peki diyet yaparken beslenme programımız nasıl olmalı? Vücudumuzun ihtiyacı olan Karbonhidrat, yağ ve protein değerlerini öğrenmeli ve gün içerisinde yiyeceğimiz besinleri bu doğrultuda hazırlamamız gerekli. İnternette boyumuza ve kilomuza göre gerekli protein, karbonhidrat ve yağ değerlerini öğrenmemize yarayan siteler mevcut. Değerleri öğrendikten sonra bazal metabolizma hızımızı öğrenmeli ve bir miktar kalori açığı oluşturmamız gereklidir. Günlük kalori açığının çok fazla olması uzmanlar tarafından önerilmiyor. İdeal olan haftada bir kilo vermektir. Daha öncede yazımızda bahsettiğimiz gibi hızlı kilo vermek sağlığımızı kötü yönde etkileyecektir. Beslenme programımızda protein ağırlıklı beslenmeliyiz. Yağ ve karbonhidrat alımını belirli ölçülerde kısmalıyız.

Bununla birlikte besin takviyelerinden yararlanabilirsiniz. Aklınıza ilk olarak protein tozu veya yağ yakıcılar gelebilir ancak besin takviyesi sektöründe artık günlük tükettiğimiz besinlerin de varyasyonları mevcut. Örneğin; protein ağırlıklı çorba, proteinli makarna, bisküvi gibi birçok yiyecek ve atıştırmalıklar da market raflarında yerini almış durumda. Bu noktada öncülük eden bigjoy firmasını diğer firmalar da takip ederek bu tür farklı protein yiyecek ve atıştırmalıkları üretiyor. Çorba, makarna, fıstık ezmesi, proteinli ekmek gibi günlük tüketilen yiyecekler bazında henüz sadece bigjoy firması olmakla birlikte diğer markalardan da benzer ürünler önümüzdeki dönemlerde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Besin değeri yüksek hangi yiyeceklerin mevcut olduğunu merak ediyorsanız bigjoy ürünleri ve fiyatları şeklinde bir arama gerçekleştirebilirsiniz.

Mutlaka Spor Yapın!

Diyet programından sonuç almak istiyorsak mutlaka disiplin şart ve diyet programının tamamına dikkatli bir şekilde uymak zorundayız. Peki, sadece diyet programına uymak yeterli mi? Bu soruya cevap verecek olursak sadece diyet programına uymanın yeterli olacağını söylememiz doğru olmaz. Diyet yaparken asıl amaç kilo vermek değil, vücudumuzun yağ oranını azaltmak olduğundan etkili bir beslenme programının yanında spor yapmak bu noktada hayati önem taşıyor. Her gün düzenli olarak egzersiz yapmamız gerektiğini söylememiz gerekir. Etkili ve sağlıklı beslenme programına dikkatli bir şekilde uyup bunun yanında da günlük rutin olarak spor yaparsak sağlıklı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz. Ağırlık çalışmasının metabolizma hızını arttırdığını söylemiştik. Siz de ağırlık çalışması yapıp hem metabolizma hızınızı arttırın hem de kas kütlenizi arttırarak daha hoş bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi