Günümüzde dış cephe kaplama hakkında bilinmeyen pek çok bilgi vardır. Bu yanlış anlaşılmaya internetteki safsata bilgiler de dahildir. Fakat öncelikli olarak yanlış verilen bilgi, dış cephe kaplama için uygulanan yanlış mantolamadır. Genellikle dış cephe kaplama yapılırken maliyetin azaltılması için malzeme uygun seçilmez. Oysa, kaplamayı kaliteli yapan şey maddenin gücüdür.

Her haliyle kolay ulaşılabilir bir cephe sistemi, mantoloma kısmına kadar sorunsuz ilerlemektedir. 5627 sayılı enerji kanununa göre, binalarda sistem gerekliliği belli bir kalıba sokulmuştur. Ancak 2017 tarihi öncesi binalarda, yanlış kimlik inşaları restore edilebilmektedir.

Nitekim iki bilgiye göre de, enerji verimliliği kanunu, dış cephe kaplama için uygun bir sınıf bulunmasını söylemiştir. Sorumsuz yapılan montajlar, mantolamalar bina kalitesine de etki etmektedir.

Burada, en çok yanlışın yapıldığı bir alt sistem olan prekast montajı hakkında bilgiler mevcuttur.

Prekast Cephe Kaplama Hakkında Yanlış Yapılan Şeyler Nelerdir?

Prekast cephe kaplama, 15-21mm kalınlığında üretilen bir cephe kaplama çeşididir. İçerisinde beyaz çimento, su, cam elyaf gibi önemli maddeler vardır. Ayrıca polimer hammadesi bulunan; sağlıklı, dirayetli ve en yüksek dış kaplama tabelasına sahiptir. Genellikle plakalar işlenirken, prekast cephe kaplamadan destek alır. Fakat bu konu hakkında yanlışlardan biri, prekast cephe kaplamanın uygulandığı mantolamadır.

Üst bilgide de söylendiği üzere, prekast sistemi, cephe kaplamaları içerisinde en iyisidir. Kuşkusuz ısı yalıtımını iyi sağlar. Her ne kadar diğer sistemler için daha kavrayıcı ve ısı tutucudur dense de, en iyisi prekasttır. Ayrıca panel sistemi ile imal edildiğinden, başlangıç olarak direkt izolasyonlu gelir.

Prekast cephe kaplama, dış cephe inşası için mutlak suretle gözetilmesi gereken bir yapıdır.

Mantolama sırasında, kalitesinden ötürü ek bir işlem ve bütçe gerektirmez. Ve A1 sınıf malzemeden üretildiyse, çok uzun ömürler hasar almadan yaşayabilir. Nitekim bilinen özellikleri itibariyle kaba inşaat sırasında örülmüş duvarlara çizilir.

Prekast Cephe Kaplama Niçin Ve Nerede Kullanılır?

Prekast cephe kaplamanın bütün yapılara müsait halde olduğunu söylemek isteriz. Çünkü henüz kabası biten inşaatlarda bile, söve ve prekast silme gibi şekillede uygulanabilir. Öte yandan bina hangi aşamada olursa olsun, kısmi kazanç sağlar.