Zonguldak'ın Devrek ilçesi, kendine has türküleriyle TRT Müzik kanalında yayınlanan "Fasl-ı Anadolu" programında tanıtılacak.

"Anadolu'da hayat var. Yüzlerce yıllık sevdalar, masallaşmış öyküler, sevgi yüklü türküler var" ilkesiyle TRT Müzik Kanalı'nda program yapan Yapımcı-Yönetmen Sema Dalgıç ve Ekibi 1-2 Ekim 2017 tarihinde Devrek'e gelerek, Devrek Türkü Kurulu üyeleri tarafından derlenen türküleri ekrana taşıyacak.

Her bölümünde farklı bir yöreden, yöre sanatçılarının seslendirdiği, yöre türkülerinin yer alacağı programda, Devrek yöresinden İbrahim Tığ, M. Naci Kocabıyık ve Nihat Ahlat'ın derlediği 8 türkü seslendirilecek ve bölgemizin sahip olduğu kültürel zenginliklerin tanıtımına katkı sağlanacak.

Bu amaçla, Mehmet Budak, Remzi Budak, Ayhan Alaz, Siyami Tığ, Bülent Çam, Emre Savaş, Nihat Ahlat ve Ilgın Kocabıyık'tan oluşan Devrek Türkü Kurulu Saz Heyeti çalışmalarını tamamladı.

Programda, Remzi Budak "Bal Dudu'm", Ayhan Alaz "Hışır Kızı", İsmet Akdemir "Karakiraz", Bülent Çam "Acı Almanın Dilimi", Mustafa Uzundal "Ağursan Yollarında", Siyami Tığ "Bir Kız Sevdim Devrek'ten", Sonat Müfettişoğlu "Sepette Kara Üzüm" ve Asya Şevval Eren de "Ay Lili Lililay" adlı türküleri seslendirecek.

"TRT MÜZİK KANALI'NA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Devrek Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, derleme çalışmalarını, Devrek türkülerini ve Devrek'in tanıtımında katkıda bulunan TRT Müzik Kanalı'na ve Fasl-ı Anadolu programı yapımcısı Sema Dalgıç ve ekibine teşekkür etti.

Uzundal, "Yaklaşık 6 aydır Devrek kültürü ve türküleri üzerine çalışıyoruz. Devrek'imizin gün yüzüne çıkmamış türkülerini ve kültürünü ortaya çıkarıyoruz. Bu konuda İbrahim Tığ'a da çok teşekkür ediyorum çünkü bu arkadaşımız çalışmalarımızın ateşleyicisi ve bu kurulun oluşmasını sağladı. TRT Müzik Kanalı da bizim çalışmalarımızı ülke ve yurtdışına taşıdı. Yapımcı-Yönetmen Sema Dalgıç ve ekibine, bizlere büyük destek veren TRT Türk Halk Müziği sanatçısı, değerli büyüğümüz Ali Gürlü'ye de sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Fasl-ı Anadolu Ekibini Devrek'te 1-2 Ekim 2017 tarihinde ağırlamanın mutluluğunu yaşayacağız. Ekip bunun yanında Devrek'i tanıtan görselleri de çekecek. Devrek türküleri, Fasl-ı Anadolu Programı önümüzdeki günlerde TRT Müzik kanalında yayınlanacak.

"10 YENİ TÜRKÜ DAHA DERLEDİK"

Kurul Başkanı Mustafa Uzundal, Devrek yöresinden 10 yeni türkü daha derlediklerini belirterek, bu türkülerle halkımızı buluşturacaklarını, söyledi.

Uzundal şöyle konuştu:

"Kurul üyesi arkadaşlarımızla türkü derleme çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Son olarak da; Göremedim Yüzünü (Dirgine), Dut Yedim Duttu Beni (Bakırcılar), Bir Kız Sevdim Devrek'ten (Hatipler), Dudu Gelin (Bakırcılar), Karabayır'da Kekik (Bakırcılar), Mükellef Türküsü (Bakırcılar), Dambaşı (Başlarkadı), Enterem Var Pembeden (Bakırcılar), Çaylan Kızı Lillisi( Dirgine) ve Zeynebim (Bakırcılar) gibi türkülerimizi gün yüzüne çıkardık."

Editör: Pusula Gazetesi