En hızlı lojistik türlerinden biri olmasa da gerek taşıdığı yük miktarı gerekse de makul fiyatlar sebebiyle denizyolu taşımacılığı, özellikle uluslararası ticarette en çok tercih edilen taşımacılık yöntemlerinden biri. Elbette burada en büyük etken büyük konteynerler ile çok sayıda yükü taşıyabilme durumudur.

Denizyolu taşımacılığı veya farklı bir adıyla konteyner taşımacılığı, günümüzde ülkemizde de tercih ettiğimiz lojistik türlerinden biri. Ancak her ne kadar üç tarafımız denizlerle çevrili bile olsa maalesef istenilen düzeye gelebilmiş bir hizmet değil. Denizyolu'nu besleyen karayolu ağımız üst düzeyde. Ancak demiryolu ağımız da genel itibariyle bu alanı destekleyebilecek bir kapasitede değil.

Türkiye ve Denizyolu Taşımacılığı

Türkiye, lojistik konusunda yavaş adımlarla ilerlese de dünyada önemli bir konuma doğru ilerliyor. Yapılan yatırımlar da bunun göstergesi. Burada yapılan yatırımlar sadece devlet kanallı değil özel sektör kanallı olarak da ilerlemekte. Özellikle son birkaç yılda bu alanda devlet yatırımları üst düzeye ulaşmış durumda. Nitekim özellikle Akdeniz'de yer alan limanlarda kapasite artırım çalışmaları da sürüyor.

Ülkemizde yer alan özel sektör firmaları yurtdışında yaptıkları çeşitli anlaşmalar ile yatırımlarını sadece ülke içerisinde değil ülke dışında da sürdürüyor. Birçok Türk firması yurt dışının birçok ülkesinde yatırımlarını sürdürürken bu alanda çeşitli atılımlar gerçekleştirmektedir.

Denizyolu Taşımacılığı'nın Avantajı

Deniz taşımacılığı'nın en önemli avantajı taşınan yük miktarı. Çünkü öyle ki uzunluğu 200 metrelere kadar çıkabilen gemiler sayesinde karayoluyla 100 seferde taşıyabileceğiniz yükü tek sefer de taşıyabilirsiniz. Hatta ve hatta bunu yaparken de oldukça uygun fiyatlar ile yapabilirsiniz. Elbette ki demiryolu taşımacılığı ile de gemi kadar olmasa da yüksek miktarlarda yük taşıyabilirsiniz. Hatta tüm taşımacılık yöntemlerine göre de daha uygun fiyatlı olmasına rağmen yetersiz altyapılar nedeniyle ülkemizin sadece belirli bölgelerinde kullanılabilmekte.

Denizyol için kullanılan terimler içerisinde hemen aklınıza gelebilecek ilk terim elbette ki konteyner. Konteyner içerisinde birçok yük taşıyabilirsiniz. Geminin üzerine çift katlı konteyner dizdiğinizde de çok miktarda yük taşıma şansınız olmuş oluyor.

Sizlerde denizyolu taşımacılığı hakkında bilgi almak isterseniz Borusan Lojistik sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi