Zonguldak’ta “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nın 89’uncu yıldönümü dolayısıyla Zonguldak Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Törene; Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Altun, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ahmet Güngör, CHP İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, askeri ve emniyet personelleri ile vatandaşlar katıldı.

Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirdi.

GÖRKEM: “KABOTAJ BAYRAMI’NIN 89’UNCU YILI KUTLU OLSUN”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, “1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancıları denizlerimizden elde etmiş oldukları sayısız çıkarlara son verilmiş, kıyılarımızdaki seyrü sefer hakkı ve denizlerimizdeki hizmetler Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına geçmiştir. Bu vesile ile 89’uncu yılını kutlamakta olduğumuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın ülkemize ve tüm denizcilerimize şahsım ve bakanlığım adına hayırlı olmasını diliyorum. Dünya coğrafyası, bu coğrafya içerisindeki kıtaların yer alış durumları, dünyada hiçbir ülkenin kendi kendisine yeterli olmaması denizciliğimizi ve denizcilik taşımacılığımızı her zaman vazgeçilmesi mümkün olmayan bir sektör haline getirmiştir. Türk deniz ticaret sektörü, desteklendiği, gerekse yapısal ve yönetsel tedbirler alındığı takdirde Türkiye’nin turizm ile birlikte kaynak eksikliğinin en az yatırımıyla ve en az desteği ile giderilebilecek bir sektör haline gelmiştir. Ayrıca şu hususu da belirtmekte fayda var. Üzerinde yaşadığımız coğrafya denizci olmayan devletler ile sırtını denize dönen devletleri asla affetmemiştir. Bu duygu ve düşüncelerimle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Piri Reis’i, Barbaros Hayrettin Paşa’yı, Piyale Paşa, Kılıç Ali Paşa’yı, Oruç Reis’i, Emir Çaka Bey’i, Turgut Reis’i ve daha nice denizci şehir ve gazilerimizi saygıyla anıyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı şahsım ve Bakanlığım adına tebrik ediyorum” dedi.

MAİLOĞLU: DÜNYANIN HARİTASINI PİRİ REİS ÇİZDİ”

Türk denizciliğinin tarihine dikkat çeken ve Türk denizcilerinden örnekler veren Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, “Her şeyden önce hepimizin Kabotaj Bayramı kutlu olsun. Kabotaj’a nasıl gelindiğine bakılması gerekiyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde net bir şekilde ifade ettiği gibi bir dönem bu ülkenin limanları, demiryolları ve bütün ağları işgal edilmişti. Ülke harap ve bitap bir vaziyete düşmüş. Ondan sonra Allah’ın nihayeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının önderliğinde Türk milletinin gayreti ile ülkemiz kurtarılmıştır. Ama bir türlü yine de denizlerdeki haklarımıza ulaşılamamıştı. Denizlerimizdeki taşımacılık hakkı dahil bütün haklarımız yabancıların işgalinde devam etmişti. İşte 1 Temmuz tarihinde çıkartılan kanun ile bizim denizler üzerindeki haklarımız millileşerek bizim olmuştur. Bu nedenle çok önemli bir günü yaşıyoruz. Maalesef, belki yeterince denizci bir millet değiliz. Bu yönde bir sonuç var, ancak unutmayalım ki, 1071 yılında Sultan Alparslan, Anadolu’yu Türkleştirmeye ve İslamlaştırmaya başladığı bir dönemde, aradan 7 veya 8 yıl gibi kısa bir zaman geçmesine rağmen Çaka Bey, İzmir’in Urla ilçesinde askerlerini denize indirmiş ve İzmir’den doğuya doğru sanki Sultan Alparslan’a destek olurcasına Anadolu’yu Türk yurdu yapma faaliyetine destek vermiştir. Dünyanın en büyük denizcisi olan Piri Reis, hiçbir teknolojinin olmadığı bir dönemde deyim yerindeyse parmak hesabı ile kıyı şeridi üzerinden dünyanın haritasını yapmıştır. Bu ceddimizle ne kadar övünsek azdır. Ancak maalesef o cedde layık olamadığımız için ne kadar üzülsek yine azdır” açıklamasında bulundu.

AKDEMİR: “ÜÇ TARAFI DENİZLERLE ÇEVRİLİ OLAN BİR ÜLKENİN GEMİLER KONUSUNDA VE SAHİL GÜVENLİK KONSUNDA SON DERECE GELİŞMİŞ OLMASI GEREKİYOR”

Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına dikkat çeken Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğazı olan bir ülkede yaşıyoruz. Geçmişte yabancı devletlerin himayesinde olan denizlerimiz ve yine onların kararları ile işleyen bir sistem Mustafa Kemal Atatürk tarafından 89 yıl önce kaldırılmıştır. Atatürk, ileri görüşlü olan ve çok önemli adımlar atmış olan bir lider. Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkenin gemiler konusunda ve sahil güvenlik konusunda son derece gelişmiş olması gerekiyor. Bu konuda Atatürk önemli adımlar atmayı başarmıştır. Bildiğiniz gibi önceki günlerde Zonguldak’ın kurtuluşu nedeniyle şehrimize bir askeri gemi geldi. Bu geminin Türk yapımı olduğunu öğrendim. Bunu duymak beni çok sevindirdi. Kendi gemimizi yapmamız, denizlerimize ve sahillerimize ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir. İnşallah kendi ürettiğimiz gemilerin sayıları artar ve dış ülkelere de satar hale geliriz. Gerçi sattığımız ülkelerin olduğunu da duydum. Herkesin Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum. Bu günde yine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve beraberindekiler, Türkiye Taşkömürü Kurumu´na (TTK) ait “Söndürenler” isimli römorkörle limandan açılarak, deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

Editör: Pusula Gazetesi