Fenerler, denizciler için umudun ve kavuşmanın simgesidir. İlkel şartlarla yapılan denizcilikte, kaptanlar için bir mutluluktur deniz fenerleri... "Hoş geldin" mesajını önce deniz fenerleri verir, kaptanlara ve yolcularına...
Zonguldak'ta ilk fener, bugünkü TTK kreşinin altında, liman arkası tünelinin ise üstünde bulunuyordu. İlkel ve yetersizdi... Görüş mesafesi hem teknik yetersizlik, hem de mevki bakımından ihtiyacı karşılamaz durumdaydı. Elektrik olmayan o yıllarda deniz fenerleri, bugünün standartlarına göre "meşale ışığı" denilebilecek aydınlatma ile çalışırlardı. Mekanizmaları ise, saat sistemleri gibiydi ve maksimum 2 saatte bir kurulmaları gerekiyordu. 19'uncu yüzyılda Fresnel, ışığı odaklayıp paralel ışınlar haline getirebilen ve böylece tamamen yatay olarak yansıtabilen bir lens geliştirerek; deniz fenerlerini oldukça geliştirdi. Yüzyılın sonlarına doğru ise, deniz fenerlerinin neredeyse tamamı Fresnel lensini kullanmaya başlamıştı. Artık yeni aşama, en büyük ve etkileyici olan lensi yapmaktı. Zonguldak Deniz Feneri, 1908'de 2'nci Meşrutiyet'in ilanı olan aynı yılda bugünkü yerine inşa edildi.
1908'de inşa edilen Zonguldak Deniz Feneri de, bütün fenerlerle, 1985 yılından itibaren elektrikle çalışmaya başladı. Denizden yüksekliği 53 metre olan fenerin ışığı, 20 deniz milini aydınlatarak, Karadeniz'den geçiş yapan gemilere kılavuzluk etmeye halen devam ediyor.
1908'den beri umuda ışık saçan Zonguldak Deniz Fenerini ilk çalışanları iki kız kardeşe aitmiş. Bakımı, temizliği ve kesintisiz çalışması onların sorumluluğu altında kalmış, 1940'lı yılların sonunda el değiştirmiş ve işletilmesini "Mehmet Nafiz Ersöz" teslim almış, 2010'da yapılan satış ihalesine kadar da torunu "Semih Algır" tarafından işletilmiştir. Deniz feneri emektarları, teknolojinin ve vefasızlığın kurbanı olmuşlardır. Tamamıyla otomatikleşen sistemler ve cihazlar sayesinde uydudan kontrol edilen sistemlerle çalışan fenerler; denizcilere, umut ve kavuşmanın sevincini yaşatırken, bakıcılarınada ayrılığın ve vefasızlığın hüznünü yaşatmışlardır.
ZONGULDAK DENİZ FENERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ...
1908 yılında inşa edilmiş olan Zonguldak Deniz Feneri, Karadeniz sahili, Zonguldak ilinin denizden yüksekliği 53 metre olan bir burunda yer alıyor. 1985 yılından bu yana elektrikle çalışan fenerin 9 metre yükseklikteki kulesinden çıkan 500 Watt'lık ışığı 20 deniz mili uzaklıktan görülebiliyor.
Fener binası, tek katlı, yığma kargir bir yapıdır. Çatısı, kırma çatı şeklinde ve Marsilya kiremitle kaplıdır. T formlu yapıya, tek giriş ön cepheden sağlanmaktadır. Girişin sağ tarafında, tuvalet ve banyo olarak kullanılan bölüm ve hol yer almaktadır. Binanın iç kısmına uzanan ince uzun koridor bulunmakta olup, tüm odalar ve mutfak bu koridora açılmaktadır. Koridorun bitiş noktasında söz konusu binaya bitişik olarak konumlanmış olan fener kulesine uzanan dönel merdiven yer almaktadır. Kuleye çıkış, bu beton merdivenle sağlanmaktadır. Yine bu beton merdiven boşluğunda fener ışığını yakmaya yarayan bir mekanizma(sarkaç) bulunmaktadır. Fener kulesinin en üst kısmına dönel merdivenle ulaştıktan sonra Zonguldak Deniz Feneri'nin 1908 yılında inşa edilmiş olduğu, denizden yüksekliği 53 metre olan bir burunda yer aldığı, 1985 yılından bu yana elektrikle çalışan fenerin kulesinin 9 metre yüksekliği olduğu, kuleden çıkan 500 Watt'lık ışığın 20 deniz mili uzaklıktan görülebildiği yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Fener 2012'de tarihinde"Deniz Feneri Restoran"a dönüştürülerek, halka ve turizme açılmıştır...