Zonguldak Özel Level Hospital Diyetisyeni Aysun Köktürk, kilo vermek isteyenlere uyarılarda bulunarak, "Kilo vermekte zorlanıyorsanız, sorumlusu D vitamini eksikliği olabilir" dedi.

"Ne yaparsam yapayım, kilo veremiyorum" ya da "çok yavaş kilo veriyorum" diyenlerin tiroid problemleri, bilinmeyen değişik sağlık sorunları ve hormonal dengesizlikleri olabileceğini vurgulayan Köktürk, şunları söyledi:

"D vitamini eksikliği de, bu sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Halsizlik, yorgunluk, kemik güçsüzlüğü, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi de güçleştiriyor. D vitamini kas sisteminin aktif çalışmasını sağladığı için eksikliğinde kas güçsüzlüğü ile karşılaşıyoruz. Kas güçsüzlüğü sonucunda enerji tüketimi azalır ve kilo almaya sebep olur. Dolayısıyla kilo vermek için öncelikle D vitamini eksikliği sorunu varsa onun düzeltilmesi önem kazanıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabilir. Kişinin vücudundaki D vitamininin yüzde 90-95'i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez edilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olduğundan yazın olduğu gibi sonbahar ve kışın da güneşli anları kaçırmayıp 15-20 dakika koruyucu krem sürmeden özellikle avuç içleri ve bilekler güneşe tutularak daha fazla fayda sağlanabilir. Ayrıca somon, orkinos, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta ve peynir D vitamini açısından zengin besinlerdir. Yeterli düzeyde D vitamini, kilo vermeyi kolaylaştırır. Özellikle karın çevresindeki yağlanmayı azaltıcı yönde etkisi vardır. Ancak son yıllarda bu konuda ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız. Vücutta depo edilebilme özelliği olduğundan dolayı çok fazla miktarda alındığında toksik etki yaratabiliyor. D vitaminin toksik etkisi besinle veya güneşle aldığınızda değil, vitamin takviyesi olarak dışarıdan aldığınızda olur. Toplumda birçok kişi doktoruna danışmadan eczaneden reçetesiz şekilde D vitamini desteği alıp kullanarak zehirlenmeye sebep verdi. Bu sebeple doktor kontrolünde bilinçli kullanmakta fayda vardır."

Editör: Pusula Gazetesi