29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla yeni Türk devletinin siyasal rejiminin adı konulmasına rağmen bu günün bayram olarak kutlanmasına iki yıl sonra başlanmıştır. 8 Şubat 1925 tarihli TBMM oturumundan sonra alınan kararla birlikte 29 Ekim tarihi, Cumhuriyet Bayramı olarak kabul edilerek tüm yurtta ve elçiliklerde kutlanmaya başlanmıştır. Kutlamalar içerisinde özellikle Cumhuriyetin onuncu yıl kutlamaları pek çok açıdan önem taşır. Kutlamalar aracılığıyla geçen on yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş bir devlet olma yolunda attığı önemli adımların tüm yurtta idrak edilmesi ve bu başarıların tüm dünyaya duyurulması isteği bu kutlamalara ayrı bir anlam kazandırmıştır.

Zonguldak'ta Cumhuriyetin kuruluşunun onuncu yıl dönümü kutlama komitesi belli aralıklarla Vali Halit Aksoy başkanlığında toplanmıştır. Kutlama günü yaklaştıkça Zonguldak'taki toplantılar sıklaşmış ve hafta içinde de iki defa toplanılmıştır. Yüksek komisyondan gelen yazı ve talimatnameler ışığında yapılacak hazırlıklar görüşülmüş ve hayata geçirilmiştir.

Bayram günlerinde resmi ve özel daireler, okullar ve evler defne ve bayraklarla donatılarak gece elektrikle aydınlatılmıştır. Onuncu yıl kutlamalarının yapılacağı bütün şehirlerdeki meydanlara "Cumhuriyet Meydanı" adı verilmiştir. Zonguldak'ta da yeni ve eski halkevleri ile hükümet binası arasında bulunan yere "Cumhuriyet Meydanı" adı verilmiş ve kutlamalar burada yapılmıştır.

Cumhuriyet Meydanının ortasında yapılan beton kule üzerindeki bronz levhaya "Zonguldak, Cumhuriyetin onuncu yıl dönümünü candan coşkunlukla bu meydanda kutladı" ibaresi yazılmıştır.
1990 yılında yıkılan tarihi valilik binası ile birlikte Cumhuriyetin mirası olan meydanın ismi unutulmuş ve kaybolmuştur.

Editör: Pusula Gazetesi