Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi, yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel iş birliklerinden istifade edecek bu girişimin, `kazan-kazan' anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını aralayacaktır" dedi. Yeni İpek Yolu girişiminin çalışamlarının devam ettiğini belirten Erdoğan, Filyos Projesi'nin bunlardan birisi olduğunu söyledi.

Zonguldak Filyos, İzmir Çandarlı ve Mersin limanlarının inşasının da projenin deniz ayağını oluşturan önemli çalışmalar arasında yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi bir uçtan diğer uca kat eden Edirne-Kars Hızlı Tren Demiryolu Projesi, yine ülkemiz tarafından ortaya konulan önemli projedir. Bu tarihi projeyi, Çinlilerle birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyorum" şeklinde konuştu.

"BU GİRİŞİM, TERÖRÜ YERLE YEKSAN EDECEK BİR GİRİŞİM OLACAK"

"Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin bulunduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu girişimi, her türlü takdirin üstündedir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok geniş bir coğrafyada hayata geçirilen bu girişimin, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbiriyle bağlantılı yepyeni bir sistemin tesisi anlamına geldiği değerlendirmesinde bulundu ve: "Bu projenin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma vasıtasıyla vatandaşlarımızın hayat standartlarında gerçekleştireceği artış, hepimizin ortak başarısı olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Herkes için fayda sağlayacak bu iş birliği modelinin başarılı olacağını düşündüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını "Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu iş birliği modelinin başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız" diyerek tamamladı.

Editör: Pusula Gazetesi