Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner, "9 Mayıs Dünya Çölyak Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu. Çölyak hastalığının (Glüten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan "villus (tüysü oluşumlar)" denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Güner, "Bu hasara; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan 'glüten' isimli bir protein neden oluyor. Çölyak hastalığı, genetik bir hastalık olup; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür" dedi.

"Çölyak bir yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir" diyen Uzman Dr. Güner, şunları söyledi:

"ÇÖLYAK HASTALIĞININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE ÖNEM TAŞIYAN BİRÇOK DEĞİŞİMLERE NEDEN OLMASINDAN DOLAYI DOĞRU TEŞHİSİ ÖNEMLİDİR"

"Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Yetişkinlerde görülen belirtiler ise; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler olarak belirtilmiştir. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konuyor, ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konuluyor. Çölyak hastalığının tek tedavisi; ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler; tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık ve tavuk (bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır),una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir. Çölyak hastalığında tüketilen özel glütensiz gıda ürünlerde mevcuttur. Glütensiz un, glütensiz makarna, glütensiz şehriye, glütensiz çikolata, glütensiz kek, glütensiz kraker, glütensiz irmik, glütensiz güllaç, glütensiz bisküvi, glütensiz tarhana bunlardandır. Çölyak hastalığı ile karşılaşıldığında, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan tek şey dikkattir. Yaşantımızı daha kolay bir hale getirebilmek için hastalığa sebep olan gıdalardan uzak durulmalıdır. Dikkatli bir beslenme programıyla her sağlıklı insan gibi bu bireyler büyür, okula gider, evlenir, çocuk sahibi olur, çalışır ve yaşantısına devam edebilirler. Çölyak bir yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir."

Editör: Pusula Gazetesi