Çocuklarda; ishal, kusma, ateş gibi sorunları tetikleyen rota virüsü, okullarda ve kreşlerde salgına yol açabiliyor. Zonguldak Özel Level Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Esmeray Şenol, bu konuda önemli bilgiler vererek, "Virüsten korunmanın yolu; aşı ve hijyenden geçiyor" dedi.

Rota virüsü enfeksiyonunun, bebek ve çocuklarda aşırı su kaybına yol açan ishallere neden olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Esmeray Şenol, "Rota virüs, her yaşta görülebildiği gibi en sık 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. Özellikle 6-15 aylık bebeklerde daha ağır seyreder. Rota virüsün neden olduğu, kusma ve ishalle seyreden enfeksiyon, dışkı, ağız ve solunum yolu ile bulaşıcı özellik taşır. Gerekli önlemler alınmayıp tedavi edilmediğinde de ölümcül olabilir" dedi.

Uzmanı Dr. Şenol, şunları söyledi:

"Rota virüsü nedeniyle oluşan ishaller ılıman iklimlerde ve daha çok kış aylarında görülür. İshal ortalama 6-7 gün devam eder. Ağır bir ishal durumu söz konusu olduğunda ciddi sıvı kayıpları oluşur ve hastaneye yatış gerektirir. Rota virüs enfeksiyonunun tanısı dışkıda etken olan rota virüs antikorlarının gösterilmesi ile konulabilir. Bulaşma ağız-dışkı yolu ile olurken sıklıkla kreş ve okul gibi toplu yaşanan yerlerde salgınlara yol açar. Hastalığın bulaşmasında rota virüsünün üzerine yapıştığı iç çamaşırları, giysiler, oyuncak ve yatak çarşafları önemli rol oynar. Çocukları böyle salgınlardan korumak için özellikle el temizliğine dikkat edilmesi önerilir.

Rota virüsü aşısı: Rota virüs tedavisinde, antibiyotik ve ishal durdurucu ilaçlar kesinlikle kullanılmaz. Tedavide amaç kaybedilen su, tuz ve şekeri yerine koymaktır. Rota virüsü olan ancak beslenebilen çocuklara öğünlerin az ve sık olarak verilmesi önerilir. Öğünlerde çocuklara yoğurt, pirinçli yoğurt çorbaları, patates ve muz gibi ishale uygun besin maddeleri, bebeklere ise anne sütü ve özel ishal mamaları verilebilir. Su kaybı olan ve beslenemeyen bebek ve çocukların da hastaneye yatırılarak damardan sıvı desteği almaları gerekir.

Rota virüs enfeksiyonundan korunmak içinse hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Çocukların el temizliğine büyük önem verilmeli. Özellikle kreş ve anaokulu öğrencilerinin hasta olduğunda okula gönderilmemesi önerilir. Ev içi bulaşmaları önlemek için ortak kullanılan oyuncak ve benzeri eşyaların temizliğine özen gösterilmeli. Emziren anneler ise bebeğin altını temizledikten sonra ellerini yıkamadan bebeğe temas etmemeli. Korunmada hastalık için geliştirilen rota virüs aşılarının uygulanması da çok önemlidir. Aşının iki doz ve üç doz yapılan farklı tipleri bulunur. Üç doz olan genellikle ikinci, üçüncü ve dördüncü ayda; iki doz uygulanan ise ikinci ve dördüncü ya da üçüncü ve beşinci aylarda yapılır.

Rota virüsüne karşı koruyucu önlemler: Rota virüs ishaline karşı korunmada öncelikli yöntem aşıdır. Bunun yanı sıra temizlik ve hijyene çok dikkat etmek gerekir. Rota virüs, hasta kişinin dışkısı ile kolaylıkla çevreye yayılabilir. Kişinin dokunduğu kapı kolları, telefon, asansör düğmesi, oyuncak, bardak gibi çok çeşitli araçlarla çevredeki diğer kişilere kolayca bulaşabilir. Rota virüs kuru yüzeylerde 6 ile 60 gün arasında canlı kalabilir. Korunmak için, temiz sular içilmeli, bebek temizliğinde kullanılan suların temiz olmasına dikkat edilmeli. En önemlisi el hijyenine dikkat edilmelidir. Çocuklarda yalnızca pastörize süt ve şişelenmiş meyve suyu verilmeli, taze meyve ve sebzeler yenilmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalı, et, balık ve deniz ürünleri mutlaka iyi pişirilmeli, yemekten önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra ve bebeğin altı değiştirildikten sonra eller mutlaka sabun ile iyice yıkanmalıdır."

Editör: Pusula Gazetesi