Genç çocuğunuza hayatı çekilmez hale getirmek size göre bir hak olabilir de olmayabilir de hiç şüphesiz çocuğunuzla yapmak zorunda kalacağınız en zorlayıcı şeylerden biri de araba sürmeyi öğrenmek. Yola çıkmak büyük bir adım - ve eğer dikkatli değilseniz tehlikeli olabilir.

Modern teknoloji sayesinde çocuğunuzun yoldaki her hareketini takip etme seçeneğine sahipsiniz. GPS takip, bir uygulamayı indirmek ve çocuğunuzun arabasındaki diagnostik (arıza tespit) soketine küçük bir cihazı takmak kadar bunu basit hale getiriyor. Fakat genç şoförünüzü takip etmek çok uzun mu sürüyor?

Çocuğunuzu Nasıl Takip Edebilirsiniz?

Ahlaki yönden tartışmaya girmeden önce, çocuğunuz dışarıda arabanızlayken gözcülük yapabilmeniz için sahip olduğunuz seçenekleri konuşalım. Bazıları üçüncü taraf çözümlerdir fakat ne kadar çok otomobil üreticisinin yeni arabalarında takip etme işlevlerini monte ettiğine şaşırabilirsiniz.

Ancak herkes yeni araba sürmez. Entegre edilmiş özelliklerden yararlanamayanlar için arabanızın diagnostik soketine takılan veya çocuğunuzun telefonunda çalışan takipçiler vardır. Tabii ki, bunları engellemek çocuğunuz için daha kolay olabilir, fakat kapatma anahtarına eriştiklerinde kimseyi kandırmayacaklarından emin olabilirsiniz.

Ne Kadar Çok Bilirsen

Kullanılabilir bir takip çözümüne sahip olmak bir şeydir fakat bütün takip uygulamaları aynı oluşturulmamıştır. Her biri ne yapar ve sizin için hangi özellikleri en önemlisidir, değerlendirmek isteyeceksiniz.

Şu an piyasadaki herhangi bir sistem arabanın yerini haritada gösterecektir. İlgili aileler için çocuğunuzun nasıl davrandığını yakından sürekli takip etme yeteneği, karşılaşılan özel durumlarda mesaj veya e-posta yoluyla alınabilen uyarılardan kaynaklamaktadır.

Örneğin, özel bir hız sınırı belirleyebilir ve çocuğunuz bunu her aştığında uyarılabilirsiniz. Ayrıca, coğrafi bir sınırı izlemesi için uygulamayı ayarlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz onun dışına çıkma girişiminde bulunursa bilgilendirileceksiniz.

Hatta bazı uygulamalar ebeveynlere arabayı açıp kapatmalarına, marşı başlatmalarına ve çocukların eve gelmesini özendirmek için sokağa çıkma yasağı ayarlamalarına imkan verir. Genç insanlar olarak sokağa çıkma yasağının geri tepebileceğini uyaralım.

Şu halde, çocuğunuzu hatta daha fazlasını takip edebileceğiniz açıktır. Gerekli mi?

Her Genç Farklıdır

Doğru cevap yoktur. Çocuğunuzu takip etmeyi seçip seçmemek sizin tercihiniz ve ne kadar faydalı olduğu çocuğunuzla olan ilişkinize gelip dayanacaktır. Güven bir ilişkinin can alıcı unsurudur. Ne tür bir ebeveyn olduğunuza ve çocuğunuzun tutumuna bağlı olarak çocuğunuza onu takip edebilmeniz için izin vermesini istemenizde sorun olmayabilir.

Bilmeseler Ne Olurdu?

Size söylemediğimiz bir şey var. Eğer çocuğunuzun telefonunu kullanabilirseniz gizli olması için tasarlanmış takip yazılımını yükleyebilirsiniz. Tekrar belirtelim, bu günlerde çocuklar zehir gibi bu yüzden garantisi yok.

Yer tespiti programı çocuğunuzun nerede olduğunu ve bazı etkinliklerini size göndermeye devam edecek. Bunların hepsi araba sürüşüne özgü değildir, fakat eğer casusluk yapmaya can atıyorsanız onlar sizi gitmek istediğiniz yere götürecektir.

Bu, dünya çapında kullanımı mevcut olan en popüler "casusluk" çözümüdür ve çarpıcı miktarda bilgi toplar. Belirli bir zamanda çocuğunuzun nerede olduğunun dışında hangi web sitelerini ziyaret ettiğini ve kimleri aradığını dahi söyleyebilir. Çok Fazla bilgiye ihtiyacınız var mı? Siz karar vereceksiniz.

İşte Bunu Nasıl Yapacağımız

Ne zaman ve neyi izleyeceğiniz hakkında çocuğunuzla bir karara varabilirseniz bu muhtemelen işleri daha kolay hale getirecektir. Daha öncede belirtiğimiz gibi güven, ilişkinizde büyük ölçüde değerlidir ve eğer çocuğunuz onu gizlice gözetlediğinizi öğrenirse bu güveni yıkabilirsiniz.

Belki "Bu makaleyi neden okudum, burada cevap yok." diye şimdi kendi kendinize düşünüyorsunuz. Fakat eğer bin kelimenin içinde iyi ebeveynlik uygulamalarını özetlemek mümkün olsaydı çocuklarımızın nerede olduğunu takip etmek için uygulamalara ihtiyacımız olmayacaktı.

Doğru olan şey şu ki bu araç şimdi kullanılabilir - ve yardımcı olacağını düşünüyorsanız onu kullanmalısınız. Çocuğunuzla olan ilişkinizde işe yarayacak bir şekilde onu kullandığınızdan emin olun.

Editör: Pusula Gazetesi