Türkiye Barolar Birliği ile Kastamonu Baro Başkanlığı, Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen avukatlara yapılacak ödemeleri düzenleyen ücret tarifesini yargıya taşıdı.
Türkiye Barolar Birliği ile Kastamonu Baro Başkanlığı, Ceza Mahkemesi Kanunu kapsamında görevlendirilen avukatlara yapılacak ödemeleri düzenleyen ücret tarifesini yargıya taşıyarak Danıştay 10. Dairesi'ne itirazda bulundu.
Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, 31 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2017 yılı Ücret Tarifesi"ndeki artış oranlarının yetersiz olduğu ileri sürülerek tarifenin iptali için itiraz ettiklerini kaydetti.
Türkiye Barolar Birliği ve Kastamonu Barosu tarafından Danıştay'a sunulan itiraz dilekçesinde, tarifenin yürürlükte kaldığı sürece; avukatların CMK kapsamındaki hizmeti sağlıklı bir şekilde yürütemeyeceğini ifade eden Av. Çiftçi, bu durumun yargılama sisteminde ciddi aksamalara neden olacağını ve hukuk devletinin yara alacağını belirtti.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 13. maddesinin açık hükmüne rağmen, 2017 yılı tarifesi ile ilgili Türkiye Barolar Birliği'nin görüşünün dikkate alınmadığını söyleyen Av. Çiftçi, tarifede belirlenen ücretlerin verilen emeğin karşılığı olmadığını ve Anayasa'da yer alan eşitlik ilkesine ve angarya yasağına aykırı olduğunu ifade etti.
Tarifede yer alan ücretlerin günün ekonomik koşulları karşısında eridiğini söyleyen Kastamonu Barosu Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, "CMK tarifesinde belirlenen ücretlerin düşüklüğü güçlü ve bağımsız savunmaya hizmet edemeyeceği gibi adil yargılanma ilkesini zedelediği de tartışmasızdır" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi