Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcılığına atanan Muharrem Kiraz, eşi az görülecek bir başarıya imza attı. 1983 yılında çırak olarak girdiği kurumun her kademesinde görev yaptıktan sonra, açıkta bulunan genel müdür yardımcılığı görevine resmi gazetede çıkan yazıyla atandı.
Çocukların ebeveynlerinden harçlık istediği 14 yaşında babasıyla aynı maaşı alan Kiraz, hem çalıştı, hem okudu. 34 yıl kesintisiz çalıştıktan sonra genel müdür yardımcılığına kadar yükselen Muharrem Kiraz, çalışma hayatının başında olan gençlere ilham verecek bir başarıya imza attı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İnsangücü Eğitim Müdürlüğü Çırak Kursu'na, 14 yaşındayken giren ve iki yıl burada eğitim gördükten sonra işçi olarak çalışma hayatına başlayan Muharrem Kiraz, oto elektrikçi olarak işbaşı yaptığı kurumda, önce mühendis, ardından teknik uzman, daha sonra işletme müdürü ve daire başkanı olarak görev yaptı. Son olarak Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanan Kiraz, kurumun her kademesinde görev yaparak ulaşılması zor bir başarıya imza attı.
16 YAŞINDAYKEN BABASIYLA AYNI MAAŞI ALDI
Çocukluk döneminin sonuna yaklaşılan 14 yaş, aynı zamanda, anne ve babalardan harçlık beklenen çağlardır. Henüz çalışma yaşına gelinmediği için iş ortamı ve hayatı da bilinmez. TTK'nin kentin tüm yükünü çektiği altın çağlarında, bazı gençler, daha o yaşlarda, babalarıyla aynı yerde çalışıp aynı maaşı alma şansına sahip oldu. TTK onlar için bir okul, büyük bir aile, yepyeni bir hayat oldu. Son yapılan atamalarla TTK Genel Müdür Yardımcılığına getirilen Muharrem Kiraz da bunlardan biriydi. Babasının TTK işçisi olması nedeniyle kendine tanınan haktan yararlandı, Çırak Kursu sınavlarına girdi. Sınavı kazandıktan sonra burada iki yıl eğitim gördü ve işçi olarak çalışmaya başladı. Oto elektrikçi olarak görev yaparken, bir yandan da eğitimini sürdürdü. Önce liseyi ardından da üniversiteyi bitirerek makine mühendisi oldu. Tanrının adeta "Yürü ya kulum" dediği Kiraz, tüm kademleri birer birer aşarak, TTK Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükseldi.
1200 KİŞİ ARASINDA İLK 50'YE GİRDİ
Bir başarıdan diğerine koşan ve birlikte ter akıttığı arkadaşlarının hayal bile edemeyecekleri makamlara ulaşan Muharrem Kiraz, 23 Haziran 1969'da Devrek'te doğdu, 5 yaşına kadar köyünde yaşadı. Ailesi, 1974 yılında, Zonguldak il merkezindeki Karaelmas Mahallesi'ne taşındı. Eğitimine burada devam etti ve Uzunmehmet Ortaokulunu bitirdikten sonra TTK'de çalışanların çocuklarına tanınan haktan yararlanarak, 1983 yılında, Çırak Kursu sınavlarına girdi. 1200 kişinin katıldığı sınavda ilk 5O'ye girerek, Çırak Kursunda okumayı hak kazandı. Toplam 100 kişinin alındığı okula kontenjandan giren diğer 50 kişiyse maden şehitlerinin çocuklarıydı. TTK'nin yerüstünde ihtiyaç duyduğu elektrikçi, tesviyeci, kaynakçı, dökümcü, motorcu gibi kalifiye işçilikler arasından elektrikçiliği seçti ve bu dalda eğitimini tamamlayarak, 1985 yılında, Ulaştırma Müdürlüğü Karayol Motor Atölyesine, oto elektrikçi kaydıyla işbaşı yaptı.
LİSEYİ BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ
Gece vardiyalarına giderek, çalıştığı Merkez Garajının karşısındaki Uzunmehmet Lisesinde okudu ve burayı birincilikle bitirdi. Mezun olduğu sene üniversite sınavlarına giren Kiraz, çok daha yüksek puan almasına karşın, ailesinin ekonomik şartları nedeniyle, o zaman Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak eğitim yapan Zonguldak Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümüne girdi. Buradan 1992 yılında mezun oldu. Üniversite diploması olmasına karşın, hala işçi olarak çalıştığı kurumda, 1994 yılı ağustos ayında, yönetim kurulu kararıyla, makine mühendisliği kadrosuna geçti.
KARİYER BASAMAKLARINI TEK TEK TIRMANDI
1999 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yeraltında çalışması sakıncalı bulunduğundan, TTK Genel Müdürlüğü Makine İkmal Daire Başkanlığına geçti ve burada teknik uzman kadrosuna yükseldi. 2009 yılında Karadon Müessese Müdürlüğüne Elektro Mekanik İşletme Müdürü olarak atanarak ilk üst düzey görevini üstlendi. Daha sonra emeklilik nedeniyle boşalan Makine İkmal Daire Başkanlığına, daire başkanı olarak atandı ve zirve yolculuğunda önemli bir mesafe kat etti. Yapılan son atamayla da TTK Genel Müdür Yardımcısı olarak kariyerinin zirvesine ulaştı.
TEK-DER VE MEMUR-SEN ÜYESİ OLARAK GÖREV YAPTI
Sürekli yükselmeyi hedefleyen ve çevresinde yetki ve sorumluluklarının bilinciyle hareket etmesiyle tanınan Kiraz, kamuoyunda, yükselmesinde önemli bir payı olduğu düşünülen Teknik Elemanlar Derneği (TEK-DER)'ne, 1997 yılında üye oldu. Burada birkaç dönem yönetim kurulu üyeliği yapan Kiraz, halen bu dernekte başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor. Atamalarda önemli rol oynayan bir diğer kuruluş olan Memur Sen'e bağlı Enerji Bir Sen üyesi de olan Kiraz, daire başkanı olarak atanınca yasa gereği buradaki üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı.
GENÇLERE İLHAM KAYNAĞI OLDU
Çırak olarak en alt kademede işe başladığı kurumda, kesintisiz 34 yıl çalıştıktan sonra genel müdür yardımcılığına kadar yükselen Muharrem Kiraz, çalışma hayatının başında olan gençlere ilham verecek bir başarıya imza attı. Yükselişinde siyasetin izleri olsa da, ortaya çıkan, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını anlatan inanılması güç bir başarı öyküsüydü. Öykünün kahramanı her kademesinde görev yaptığı TTK'nin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmasında mı, yoksa hepten çöküşünde mi rol oynayacak, bunu hep birlikte göreceğiz. Dileğimiz şahsi yükselişini, kurumu yeni bir atılım sürecine sokarak taçlandırmasıdır. Çünkbü bu tüm Zonguldak halkının yararına olacaktır.