Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yürütülen 2017 yılında "Mahsül Fiyatına Tohumluk Projesi" kapsamında Çaycuma İlçesinde tahıl üretimini arttırmak amacıyla, Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak Çaycuma ilçe sınırları dahilindeki çiftçilere sertifikalı Cumhuriyet-75 çeşidi buğday tohumu dağıtımı yapıldı.

Proje kapsamında 320 çiftçimize 59.250 kg buğday tohumu % 25 hibeli olarak dağıtıldı.

Dağıtılan tohumluklarla yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda sertifikalı buğday ekilişi hedefleniyor. Sertifikalı tohum kullanılarak yapılan üretimde dekara daha az tohum kullanıldığından girdi maliyetleri azaltılmış ve daha karlı bir üretim gerçekleşmiş olacak.

En kaliteli, buğday çeşidi arasında yer alan Cumhuriyet 75'in özellikleri şöyle;

Sap sağlam ve orta uzunlukta, yeşil-tüysüz ve orta geniş yapraklıdır. Kılçıklı, çıplak beyaz kavuzludur. Yumuşak yapıda, rengi çok beyaz olup, eliptik-uzun, orta geniş bir taneye sahiptir. Beyaz buğdaylar içinde en iri olanıdır. 1000 tane ağırlığı 50-54 gr'dır.

Yazlık gelişme tabiatlıdır. Kışa dayanması sahil bölgeleri için iyi, kurağa dayanması orta, erkenci ve yüksek verimli bir çeşittir. Gübreye karşı reaksiyonu iyidir. Tane dökmez ve harman olma kabiliyeti iyidir. Kara ve kahverengi pasa dayanıklı, sarı pasa hassas, septoria'ya orta derecede dayanıklı, rastık ve sürmeye hassastır. Sahil kuşağında, kır-taban sahalarda ekimi tavsiye edilir.

Editör: Pusula Gazetesi