Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, 24 Mart 2018 Cumartesi günü Zonguldak'ta gerçekleştirilen "Taşkömürü Çalıştayı"nı değerlendirdiler ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik "cahil" sözlerine cevap verdiler.

"Zonguldak Taşkömürü Çalıştayı"nın sonuç bildirgesini okuyarak, basın toplantısına başlayan CHP'li Vekiller, taşkömürünün sorunları ve çözümleri için girişimde bulunarak, sürecin takipçisi olacaklarını söylediler. Taşkömürüne sadece Zonguldak'ın veya bölgenin sorunu olarak bakmamak gerektiğini, ülkesel bir sorun olarak ele alınıp ona göre değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen CHP'li Vekiller, Bakan Albayrak'ın yerli kömür vurgusu yaparken Zonguldak gerçeklerinden uzak, taşkömüründen bihaber olduğunu iddia ettiler.

Basın toplantısında CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin doğalgaz ve petrol kaynakları yok, dışardan alıyoruz. Sadece Zonguldak'ta bulunan taşkömürümüz var. Sadece Zonguldak için isteklerde bulunmuyoruz, ülkemizde sadece Zonguldak'ta bulunan koklaşabilir taşkömürü için bu seferberliğin başlamasını istiyoruz. Eğer bu hükümet en başından en sonuna, bakanlarına kadar milli olduğundan bahsediyorsa, eğer o iddiada ise Zonguldak'ta -yer altında rezervler daha fazla ama- üretilebilir, 700 milyon tona yakın kömür var. Zonguldak'ta termik santraller yaptılar bizleri, Zonguldak halkını kandırdılar, Zonguldak kömürüyle bunları işleteceğiz dediler. Maalesef dünyanın birçok ülkesinden buraya ithal kömür geliyor. Sayın Bakan sadece bu 16 yılda 2 yıllık süreyi baz alıyor, öncesinde Enerji Bakanlığı sanki başka partideymiş gibi konuşuyor. Hilmi Güler vardı, projeleri, Zonguldak'a vaatleri vardı. 8 bin işçi özel sektörde, 8 bin işçi de TTK'ya alınacaktı. Bunların hiçbir tanesi olmadı. Sonradan gelen Enerji Bakanları da bunları söylediler. Kendileri 2 senedir Enerji Bakanlığı'nın dışındakileri herhalde kabul etmiyor. Önce kendinden önce bakanların neler dediklerini, Zonguldak'a ve Türkiye'ye neler vadettiklerini bir öğrensin ondan sonra Sayın Genel Başkanımıza cevap vermeye kalksın. Rusya'dan doğalgazımızın yüzde 53'ünü alıyoruz ama aslında bugün Rusya'ya enerjide yüzde 60'ların üzerinde bağımlıyız. Nükleer santral 'de yapılınca bu yüzde 75'lere çıkacak. Ülkemiz bir ülkeye enerjide yüzde 75 civarında bağımlıysa burada bağımsızlıktan bahsedilebilir mi? Kendilerinin Sayın Genel Başkanımıza sözleri cahilce sözler, çünkü kendilerinden önceki Bakanların yaptıklarına, vadettiklerine bir baksın, o anlamda kendilerini kınıyorum. Trakya'da, Eskişehir'de temiz termik santraller kuracaklarmış, halbuki biz Zonguldak'ta görüyoruz. İki defa oraya milletvekillerimizle gittik, Zonguldak yaşanabilir bir kent olmaktan çıktı, tümüyle kanser, çocuk onkolojisi kuruldu. Bunlardan haberi yok Sayın Bakan'ın, zaten haberi olsa böyle konuşmaz. Eskişehir'de, Trakya'da halk ayaklandı. Termik santrallerin yapımını Avrupa terk ediyor, bizim gibi ülkelere gönderiyorlar, Almanya önderliğinde olduğu gibi yeşil enerjiye geçiyorlar. Bu anlamda Enerji Bakanı önce kendisi konusunu öğrensin, taş kömürünü öğrensin, enerjiyi öğrensin, birde bağımlılığı öğrensin, ne kadar bağımlıyız Rusya'ya. Sayın Genel Başkanımız Zonguldak Çalıştayı'nda bunu söyledi. Nükleer santralle birlikte yüzde 75'lere çıkacak, tek ülkeye bağımlısınız, o ülkeyle aranız bozulduğunda sizin bağımsızlığınız kalır mı? Biz Zonguldak Milletvekilleri olduğumuz için sadece Zonguldak'ı savunmuyoruz, biz Türkiye'yi savunuyoruz, sadece Zonguldak'ta bu kömür var. Esas vatansever bizleriz, kimler ülkemizi bir ülkeye yüzde 75 civarında bağımlı hale getirdiyse onların vatanseverliğini, sizlerin sorgulamasını istiyoruz."

BAKAN ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Şile İlçe Başkanlığı'nın 6'ncı Olağan Kongresi'nde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumartesi günü Zonguldak'ta düzenlenen "Taşkömürü Çalıştayı"ndaki yerli kömürle ilgili sözlerine yanıt verdi.

"İNSAN BU KADAR MI CAHİL OLUR?"

Bakan Berat Albayrak, "İki senedir yerli kömür seferberliği başlattık, zat-ı muhterem yeni duyuyor. 'Trakya'da dünya kadar rezervimiz var. Bu rezervleri hayata geçirip orada yerli kaynaktan elektrik enerjisi üreteceğiz' diyoruz. Arkadaş, senin teşkilatın 'bu kömür santralleri yapılmasın, bu kömür rezervleri ortaya çıkarılmasın' diye aylardır Trakya'da ortalığı ayağa kaldırıyor. 'Eskişehir Alpu'da dünya kadar yerli kömür rezervimiz var, 40 milyon ton kömür ithalatı değil, yerli kömürümüzü kullanacağız' diyoruz. Senin belediye başkanın, teşkilatın ortalığı ayağa kaldırıyor. 'Avrupa Birliği standartlarının üzerinde en iyi en çevreci termik santralleri yapacağız' diyoruz. Senin teşkilatın, yerli kömüre karşı çıkıyor, eylem yapıyor. Bir insan bu kadar mı cahil olur?" ifadelerini kullandı.

"SENİN DÜNYADAN HABERİN YOK"

Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Senin dünyadan haberin yok Kılıçdaroğlu. Dünyanın en büyük bin megavatlık güneş santralini biz Konya'da yapıyoruz. Rüzgar bin megavat, dünyada en düşük fiyatla dünya rekoru kırdık. Aralık'ta Ankara'da yüzde 70'e kadar yerli katkıyla, dünyanın en son teknolojik güneş panellerinin üretim fabrikasının temelini attık. Bu yıl bitmeden yüzde 80'i yerli, Türk mühendisleriyle, bu panellerin üretilip sadece Türkiye'de değil, dünyaya ihraç edileceği süreci başlattık, ama haberin yok Kılıçdaroğlu. 'Doğal gaz, nükleer' diyor. Doğalgaz depolama yatırımları yapıyoruz, en büyük sondaj gemisi Türkiye'ye geldi. Akdeniz'de kuyuları bu yıldan itibaren teker teker kazmaya başlıyoruz. Hakikaten Allah insana böyle muhalefet vermesin. Vaziyet bu, bunlara cevap yetiştirmeye kalksak, vaktimiz yok, ama derdimiz de bu değil. Biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' şiarıyla Türkiye'yi 2023, 2053, 2071'e taşımak zorundayız. Bunun için her zamankinden daha çok çalışmak zorundayız çünkü çıta her geçen gün yükseliyor."

Editör: Pusula Gazetesi