Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Recep Civelek ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Raif Tokel ile birlikte ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in başkanlığında ÇEKÜL Vakfı’nın İstanbul’daki bürosunda yapılan “Devrek’in Doğal, Tarihsel, Kültürel Değerleri” konulu toplantıya katıldılar.

Devrek Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Recep Civelek’in, bilgisayar ve projeksiyon eşliğinde “Devrek” konulu tanıtımını içeren sunumundan sonra söz alan ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Raif Tokel, “Tarihsel süreç içerisinde Hızır Bey İli (Hızırbeg Eli), Hamidiye ve Devrek olmak üzere resmi kayıtlara geçen üç farklı adı olan ve 1892 yılında belediye statüsü kazanan ilçenin tarihsel coğrafyasında altısı birinci derece, sekizi birinci ve üçüncü derece olmak toplam on dört adet arkeolojik sit alanı; on dördü sivil, beşi dinsel olmak üzere on dokuz adet mimari değer ve yirmi adet çınar ağacı olmak üzere toplam otuz adet tescil edilmiş taşınmaz kültür varlığının bulunması gerçeğinden hareket ederek kaleme aldığım ‘Doğal, Tarihsel ve Kültürel Değerleriyle Devrek’ adlı çalışmayı ÇEKÜL Vakfı’na sunduktan sonra başlayan Tarihi Kentler Birliği’ne üyelik sürecinde kültür öncelikli yol haritası çalışmalarına başlanıldı” dedi.

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci ise, “Kentin temel altyapı sorunlarının önemli bir bölümü çözdük ve çözmeye devam ediyoruz. Doğalgaz boru hattı tamamlandı; elektrik şebekesi toprak altına taşındı; içme suyu şebekesi ile kapalı otopark yapım işinin (inşaatı) çok önemli bir bölümünü oluşturan fiziki gerçekleşmede sona yaklaşıldı; ‘kentler, kent alanlarıyla anılır’ düşüncesinden ‘Devrek Kent Alanı Projesi’ konusunda çalışmalar sürdürürken, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı’nın önem verdiği doğal, tarihsel, kültürel değerlerin envanter formatında saptaması, bu değerlerin bir kültür mirası olduğu gerçeğinden hareketle ‘koruma-kullanma dengesi’ ilkeleri çerçevesinde işlev kazandırarak geleceğe taşımak amacıyla çalışmalar başlattık ve tarihi kent dokusunun ayakta kalabilmiş izlerinden yola çıkarak bu değerleri günümüz insanıyla buluşturmayı hedefledik. Bu konuda ilk adımımızı Vakıf Sokak’taki tarihi çeşme, su kuyusu ve kuyuya ait su tulumbası ile Devrek’e adını veren Hızır Bey’in, Özbağı (Gerze) yöresindeki mezarının, türbesinin ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara resmi başvuruda bulunurken, adı geçen sokağı (Vakıf Sokak) taşıt trafiğine kapatıp, sokağın zemini kilit parke ile değil doğal antik parke taşla kapladık” diyerek yapılan çalışmaların yerinde görülmesi düşüncesiyle ÇEKÜL Vakfı yetkilerini Devrek’e davet etti.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, yapılanları, yapılacak işleri beğendiğini söyleyerek teşekkür etti, ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği olarak Devrek Belediyesi’ne yardım edeceklerini vurguladı, başarılar diledi.

Editör: Pusula Gazetesi