Modern internet siteleri dinamik ve görsellik ağırlıklı alt yapıları nedeniyle pek çok sunucu üzerinde yoğun bir şekilde kaynak kullanır ve normal olarak sistemin aşırı yüklenmesine ve hatta kilitlenmesine neden olabilir. Sitelerden dinamik unsurları çıkarmak ise sitenin niteliklerini zayıflatacağından tercih edilmez ve daha çok hosting alt yapısının güçlendirilmesi arayışları söz konusu olur. Ancak bazı durumlarda kapsamlı bir hosting kullanılıyor olunsa dahi, CDN kullanılmadan verim alınamayabilir. Zira CDN servisi kaynak kullanım oranını herhangi bir site için muazzam oranda düşürmektedir.

CDN servis sağlayıcıları, global boyutta hizmet verenler ve yerli CDN servisi verenler olarak iki farklı grupta incelenebilir. Esasında global çalışan CDN sağlayıcılar çok daha güçlü altyapılara ve yazılımlara sahip olsalar da, yayın yaptıkları sunucuların oldukça uzak noktalarda yer alıyor olması, bu servislerin niteliklerinin, Türkiye'deki kullanıcılar bakımından yeterince anlamlı olmaması sonucunu ortaya çıkarır. Zira, siteniz daha hızlı yüklensin ve sunucunuzun yükü azalsın diye satın aldığınız CDN Servisi sunucusu örneğin Avusturalya'da ise, siteniz bırakın hızlı yüklenmeyi, o noktadan veri gelişi çok fazla zaman alacağından daha yavaş yüklenir. Sonuç itibariyle CDN, efektif olması için tercih ettiğiniz bir altyapı olması gerekirken, çok daha sıkıntılı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle CDN servisi seçerken, öncelikle sunucuların lokasyonlarına dikkat etmek gerekli olmaktadır.

İkinci bir etken elbette servis sağlayıcının nitelikleridir. Cloudflare, Amazon, Microsoft, Google, yandex, MaxCdn, Photon gibi majör CDN servisi sağlayıcı firmaların alt yapılarından kimsenin kuşkusu yoktur. Lakin bu firmaların sunucu lokasyonları nedeniyle olumsuzluklar ortaya çıkarma riskini dikkate almak gereklidir.

Ülkemizde CDN hizmeti veren firmaların esasında global hizmet verenlerden teknik altyapı bakımından çok büyük farkları yoktur. Hemen hemen aynı altyapının kullanılıyor olmasının yanı sıra, ülke içerisindeki lokasyonlarda barındırılan sunucular tarafından yayın yapılıyor olması sebebiyle, yerli cdn servisi hizmetleri yabancı CDN hizmetlerine göre çok daha efektiftir demek yanlış olmaz. Elbette yurt dışına hitap eden bir siye sahipseniz, bu kriteri kendinize göre uyarlayabilir ve daha doğru sonuçlara erişebilirsiniz. Detaylı bilgiye http://www.dorabase.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi