Çaycuma'da siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin organizasyonu ile Kudüs'e destek amacıyla yüzlerce kişi toplandı. Cumhuriyet meydanında yapılan basın açıklamasına; AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, MHP İlçe Başkanı Ersin Akyüz, BBP İlçe Başkanı Şükrü Güner, SP İlçe Başkanı Burak Erol, Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan, İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu, Memur Sen İlçe Başkanı Kenan Tunç, Diva Sen İlçe Temsilcisi Yusuf Bayhan, Türk Diyanet Vakıf Sen İlçe Temsilcisi Nihat Bozacı, , Emekliler Derneği Başkanı Nizametin Eyidoğan, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Muhtarlar Derneği Başkanı Ekrem Çelen, Emlakcılar Derneği Başkanı Erol Ünlü, Çaycuma Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Teoman Temelkuran, TSO Meclis Başkanı Erdoğan Güney, Çaycuma önceki Belediye Başkanı Mithat Gülşen, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Uğur Karaalp, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Suzan Akman, Belediye meclis üyeleri, muhtarlar, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÇOLAKOĞLU; "BU KARARDAN EN KISA SÜREDE DÖNÜLMELİDİR'

İlk konuşmayı gerçekleştirilen AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu şunları söyledi; "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye'nin, İnsanlığın silueti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız.

Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz.

Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür.

Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği "dünya 5'ten büyüktür" itirazının haklılığını teyit etmiştir.

İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız".

EROL; "CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMASINI DESTEKLELİYORUZ"

SP İlçe Başkanı Burak Erol Cumhurbaşkanının açıklamasını desteklediklerini ve altına imza attıklarını söyleyerek; " Şöyle bir adım atılmasını talep ediyoruz. Mademki Amerikan Başkanı Kudüs'e İsrail'in başkenti olarak tanıdı. Tüm İslam ülkeleri de Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak ilan etsin. Bu adımı atarsak o zaman biz buna daha dik duruş sergilediğimizi düşünürüz"

GÜNER; "MESCİDİ AKSA KUDÜS İSLAM ALEMİNİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR"

BBP İlçe Başkanı Şükrü Güner ise; "Mescidi Aksa Kudüs İslam aleminin kırmızı çizgisidir. "29 Kasım 1947 tarihli Birleşmiş Milletlerin 181 sayılı Genel Kurul kararınca, Ağlama Duvarı, Hıristiyan Kilisesi ve Harem-üş şerif'in bulunduğu alan, üç büyük din açısından kutsal sayılan yerler, tek bir devletin siyonist İsrail'in himayesine bırakılamaz. Fakat İsrail işgalci zihniyetini burada da göstermektedir. Aslında ABD 1960lardan beri büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayı tartışıyor. Trump'in hamlesi yeni değil yani... Biz başkenti Doğu Kudüs'e değil Bati Kudüs'e taşıyoruz şeklinde kurnazlık yapıyorlar. Ama peyderpey Kudüs'ü BM ve Güvenlik konseyi kararlarının aksine işgal etmeye davam ediyorlar. ABD, Rusya, Türkiye, İran ve İsrail'in direkt diğer Batı ülkelerinin dolaylı olarak İsrail'in çevre coğrafyasında ve aynı zamanda bizim burnumuzun dibin de aktifken ABD'nin böyle bir hamlede bulunması ateşe benzinle gitmekten farksızdır. Bu tablo Orta Doğu barışını görünmez bir geleceğe taşır.

Türkiye, ABD'nin bu Kudüs kararından sonra israil ve ABD'ye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde çok sert tepki gösterdi ve alınan kararlardan memnun olmadığını ifade etti ama bu kez daha farklı bir duruş sergilemeliyiz. Bu kez ülke olarak israil'e karşı yaptırımlarda daha sağlam durmalıyız. BB Partisi olarak bir diğer düşüncemiz ise israil'in ve ABD'nin bu girişiminin sadece islam Dünyası ile israil arasında bir gerginlik ya da ileride bir savaş başlayacak olması değil ABD'nin bu girişiminin ileride din savaşlarını beraberinde getirebilecek endişesini de taşıyoruz. Geçmişte bunlar çok acı bir kilde yaşandı. Çünkü Kudüs hem Yahudiler için hem Hiristiyanlar için hem d biz Müslümanlar için kutsal bir şehirdir ve bu kutsalliğina kimsenin dokunmaması ve herkesin de buna saygı göstermesi gerekir. Biz Büyük Birlik Partisi olarak ABD ve israil'in son Kudüs hamlesini şiddetle kınıyoruz bütün islam alemine bu işgal girişimine karşı ayağa kalkmaya ve karşı durmaya davet ediyoruz "şeklinde konuştu.

AKYÜZ; "İNŞALLAH KUDÜSÜ BERABER KURTARIRIZ"

MHP İlçe Başkanı Ersin Akyüz ise İslam için Kudüs'in çok önemli olduğunu ifade ederek;" Müslüman aleminin ilk kıblesi olan Kudüs'e yapılan bu zulmü nefretle kınıyoruz. İnşallah Kudüs'ü Filistin'i Hıristiyanlardan, Musevilerden, dinsizlerden inşallah bütün Müslümanlara beraber kurtarırız"dedi. Okunan Kuran tilavetinin ardından İlçe Müftüsü Arcaklıoğlu dua gerçekleştirdi.

Editör: Pusula Gazetesi