5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Çaycuma Belediyesi tarafından etkinlik düzenlendi. Etkinliğe; Kaymakam Serkan Keçeli, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, Emekliler Derneği Başkanı Nizamettin Eyidoğan, TEMA Çaycuma Temsilcisi Seçkin Ünsal, okul müdürleri, muhtarlar ve ellerinde çevreyi anlatan döviz taşıyan ilköğretim öğrencileri katıldı.

Kaymakamlık önünden Belediye bandosu eşliğinde Atatürk anıtına kadar yürüyen katılımcılar saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında Belediye başkanı Bülent Kantarcı şunları söyledi; "1972 yılından bu yana, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Birleş Milletlerin ekolojik sorunlara dikkat çekmek, doğanın korunması konusunda duyarlılık yaratmak, var olan doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla ilan ettiği o günden bu yana, bir yandan çevre konusunda büyük bir kamuoyu oluşurken, diğer yandan da sorunlar katlanarak büyüyor. Küresel iklim değişikliği, içilebilir suların korunması, doğal kaynakların ve alanların tahribi, türlerin korunması gibi pek çok konuda sorunlar büyüyor. Üstelik tüm bunlar tümüyle insan eliyle yapılıyor. Dünyanın en akıllı canlısı olan insanlar, bir yandan çözüm peşinde koşarken diğer yandan da dünyayı felakete sürüklüyor" dedi.

Doğan sorunlar konusunda da açıklamalar yapan Kantarcı, "Ekolojik sorunlar iklim değişiklikleri olarak kendini gösteriyor. Buna bağlı olarak yağış rejimleri değişiyor, sıcaklıklar artıyor. Bu durum tüm canlıların sağlığını tehdit ettiği gibi kimi türlerin yok olmasına de neden oluyor. İçme suyunun stratejik önemde olduğu bir döneme doğru gidilirken ekolojik sorunlardan en çok etkilenen ülkelerin arasında ne yazık ki Türkiye de bulunuyor. Hem tarım, gıda, hayvancılık alanlarında, hem de şehirlerimizde su kıtlığı riski giderek artıyor"dedi.

FİLYOS VADİSİ EKOLOJİK OLARAK KORUMA ALTINA ALINMALIDIR

Bölgedeki sorunlara da değinen Kantarcı; "Yoğun şekilde gündemde olan termik santraller bölgemizde de çevre sağlığını tehdit ediyor. Yöremizde yeni bir tek santral bacası daha görmek istemiyoruz, tüm ilgililere, enerjide, yenilenebilir kaynaklara yönelmesi konusunda bir kez daha çağrı yapıyoruz. Öte yandan bölgemiz için bir diğer tehdit unsuru olan Filyos Vadisi Projesi içinde kirli teknoloji istemiyoruz. Buraya planlanan yatırımlarda koruma kullanma dengesi gözetilmeli, havzada mutlaka yeşil endüstri, bacasız sanayi, yüksek veya orta-yüksek teknolojilerle temiz üretim hedeflenmelidir. Filyos Vadisi'nin bir ekolojik koridor olarak koruma altında tutulması, ülkemizin gıda güvenliği açısından da yaşamsal önemdedir. Kamuoyunun bu duruma duyarlı olmasını diliyor, bir parçası olduğumuz doğa için geç olmadan harekete geçmeye çağırıyorum" diye konuştu.

KEÇELİ; "FİLYOSTA 3Y PROJESİ HAYAL EDİYORUZ"

Kaymakam Serkan Keçeli; " Aynı anne ve babalar günü çevre günüde çevre günüde senede bir kez hatırlanacak bir gün değildir. Doğanın insanoğluna ihtiyacı yoktur. Ama insanın yaşamak için temizi, sağlıklı ve yaşanılabilir ve çevreye ihtiyacı vardır. Bizler atalarımızın emaneti bu doğayı gelecek kuşaklara temiz bırakmak zorundayız. Eskilerin ' Herkes kapısının önünü süpürürse dünya tertemiz olur'diye bir sözü vardır. Bunun Çevre Gününde çok anlamlı bir cümle olduğunu düşünüyorum. Çaycuma'da her vatandaşımız her gün bir çöpü alıp çöpe atsa tertemiz bir çevre olur diye düşünüyorum. Bunu dünya çapına yaydığımızda çok güzel bir uygulama olur. Kirlilik sadece çevre anlamında değil, tarım arazilerinin kullanılması anlamında da geçerlidir. Günümüzde en önemli sorunların bir tanesi de sürdürebilir büyümeyi ve kalkınmayı sağlamak bir taraftan da istihdam sıkıntımız için iş alanları oluşturmaktır. İş alanları oluşturuyorken sadece günümüz düşünüp istihdam oluşturmak anlayışı doğu değildir. Bizlerde Sayın Bakanımızın deyimi ile Filyos Projesi'nde 3 Y yani yenilikçi, yenilebilir ve yeşil bir sanayi hayal ediyoruz"şeklinde konuştu.

Son olarak çere konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Resim yarışması birincilerine ise Çaycumalı Ressam Erdoğan Mısırlı tarafından para ödülü verildi.

Editör: Pusula Gazetesi