Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu'nun daveti ile Çaycuma TSO Toplantı Salonu'nda bir araya gelen AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Çaycuma Belediye Başkan Vekili Cengiz Gökçe, Çaycuma TSO Meclis Başkanı Ergün Ece, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Çaycuma Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hikmet Yazıcı, İlçe Milli Eğitim Merkezi Müdür Vekili Nusret Parlak, Çaycuma Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Abdullah Abasız, Zonguldak Çaycuma Havaalanı Müdürü Hasan Özşahin, Yurtbay Şirketler Grubu ortağı Zeki İlter Yurtbay, Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi Sanayicilerinden Seher Tekstil Müdürü Mete Yıkılmaz, Halk bankası Çaycuma Şubesi Müdürü Hasan Aloğlu, Mali Müşavir Kerim Girgin, Şeker bank Zonguldak Şube Müdürü Hüseyin Atıcı, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Fatih Özkütük ve Serhat Dereli, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Aytekin Pekdemir, Çağatay Yurtbay ve Ali Karakaş, Çaycuma TSO Meclis Başkan Yardımcısı Sedat Kara, Çaycuma TSO Meclis Üyesi Cevat Tan, işadamı Ahmet Ali Başören Çaycuma ve Bölgemiz ekonomisi ile ilgili tespitlerini ve çözüm önerilerini paylaştılar.

Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu toplantıyı açılış konuşmasında ülkemizin genel ekonomik durumu ile ilgili tespitlerini dile getirerek şunları söyledi: "Ülke olarak yaşadığımız ekonomik sıkıntıları, bölgemizin kalkınması için önerilerimizi siyasilerimizi, sivil toplum kuruluşlarımız ve sanayicilerimizle istişare etmek üzere biraraya gelmiş bulunuyoruz. Toplantıya başlamadan sizlerle haftasonu katıldığımız eğitimde ve sonrasında biraraya gelme fırsatı buluğumuz TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bizlere ilettiği "kısa çalışma ödeneği", SGK prim borçlarının vadelendirilmesi, işverene asgari ücret desteği, tasfiye ve devir sözleşmeleri, teknik iflas sorunu, ticari alacak sigortası, lisanslı depoculuk alanındaki destekler, iç piyasa için KDV ve ÖTV indirimleri, döviz sözleşmeleriyle ilgili sorunlar, ihracat kapamaları, ticari araçların kiralanması, KOBİ ve tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması, konut kredisi faizlerinin düşürülmesi ve KOBİ Değer Kredisi gibi konularının çözüme kavuşturulduğunu paylaşmak isterim."

Ardından yurt dışında olması münasebeti ile toplantıya katılamayan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın toplantıda paylaşmak üzere kaleme aldığı yazıyı okudu. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da yazısında toplantının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu konuları katılımcılarla paylaştı: "Çaycuma TSO'da yöneticilik yapmış biri ve son beş yıldır Belediye Başkanı olarak birçok ortamda bölgemizin kalkınmasına yönelik görüşlerimi ve çözüm önerilerimi dile getirdim. Filyos'ta yapımı devam eden liman ve ona bağlı yatırımların hızlanması, il merkezi ve Filyos Vadisi arasındaki insan trafiğinin kolaylaştırılmasını öncelikli hale getirmektedir. Havaalanı işlerliğinin sürekli hale getirilip iç hat seferlerine açılması, vakit geçirmeden il merkezi ile vadi arasında kestirme raylı bir sistemin etüt çalışmalarının başlaması son derece isabetli olacaktır. Havaalanının iç hatlara açılmasıyla gerek iş adamlarının gerekse üniversite öğretim görevlilerinin bölgemize çok hızlı şekilde ulaşımı mümkün olacak, turizmde de ciddi bir hareketlenme yaratacaktır. Filyos Vadisi Projesi kapsamında gelecek yatırımların doğal çevreye zarar vermeyecek şekilde planlanması, doğa kadar bölgenin yaşam kalitesinin korunması son derece önemlidir. Esas itibarı ile bir ekolojik koridor olarak korunması gereken çok değerli bir ekosisteme sahip olan Vadi'deki bitki ve canlı çeşitliliğini azami düzeyde korumak temel kaygılarımız arasında yer almalıdır. İşsizlik sorununun çözümü için birçok seçenek bulunabilir, ancak doğal çevrenin hiçbir alternatifi yoktur."

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu da katılımcılarla kendi tespitlerini yapılan çalışmaları aktardı ve şunları söyledi; "Ülke olarak yaşanılan sıkıntıların ve karşılaşılan engellerin hep birlikte aşılacağına inanıyorum. Ekonomik olarak yaşanan daralma sadece Türkiye ile ilgili değil, dünya çapındadır. Yapılan teşvikler ve diğer çalışmalar sayesinde ekonomimiz büyüyecektir. Bölgenin gelişebilmesi için en büyük etken Filyos Limanı'nın işler hale gelmesidir. Limanın 2020 yılında, yapılan ihalelerin bitirilip işletme ihalesine çıkılması hedefleniyor. Türkiye'deki birçok projenin ödenekleri kesildi ancak Filyos Projesi bundan çok etkilenmedi. Limanın işletmesi ne Kardemir'in talip olduğu ile ilgili haberleri basında okumuşsunuzdur. Erdemir Limanı gibi Kardemir bu limanı sadece kendi demir çeliği ile kullanmaya kalkarsa diye endişe taşıyoruz. Bence gerçek işi liman işletmeciliği olan güçlü bir firmaya verilmesi daha iyi olacaktır limanın. Ayrca çevre konusunda da hassasiyetler var. Filyos'ta kurulacak olan fabrikaların çevreyi kirleteceği algısının artık değişmesi gerekiyor. Asıl önem verilmesi gereken çevre mevzuatına uygun yapılan tesislerin aynı şekilde işleyip işlemeyeceğinin denetiminin yapılabilmesidir."

İl Akademik Danışmanı Doçent Dr. Ferdi Kesikoğlu Zonguldak ili ekonomik göstergeleri ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumda dikkat çeken konular şunlardı; "Zonguldak'ın göç veren iller arasında yer aldığını görüyoruz ancak bu çok yüksek oranda değil. Göçün önceki yıllara göre yavaşlaması ya da tersine göç sayesinde göç veren iller sıralamasında daha alt sıralardayız artık. Ancak il dışına çıkan nüfusumuz nitelikli nüfus bu önemli. Büyük ölçekli yatırımda teşvik anlamında, Kalkınma Ajansı ve KOSGEB dışında küresel fonlardan da yararlanmalıyız. Dış ticaret açığı bizim için de dikkat çekici boyutlardadır. Banka mevduatlarındeki mevcutlarımız yüksektir ancak hareketsiz duran paranın ekonomimize hiçbir katkısı yok. İşkur'un yaptığı çalışmalarda açık iş ilamlarıyla iş arayanların özellkileri aynı ama işsizlik bölgemizde azalmıyor; burada bir tutarsızlık söz konusu, iş arayanlar iş beğenmiyor maalesef. Seracılıkla ilgili çalışmalarda ciddi şekilde yol alındı ve nihai sonuca doğru gidiliyor. İyi bir yatırımdır, topraksız tarım diye eleştiriliyor ama pazarı olan bir ağ sözkonusu. Ayrıca Zonguldak'ın da içinde bulunduğu TR81 bölgesinde akademik verilere dayanarak sanayinin geliştirilmesi konusunda çalışmalara ağırlık verilmelidir. İstanbul-Ankara güzergahından bölgeye olan trafik akışının yarattığı potansiyel de değerlendirilmelidir."

Zonguldak Çaycuma Havaalanı Müdürü Hasan Özşahin de söz alarak şu konulara değindi: "Havaalanımız engebeli bir coğrafyada kurulu olmasından dolayı atıl kalmaması için gerçekçi çalışmalarda bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Uçakların otomatik olarak iniş yapabilmesi için gerekli olan ILS sistemi kurulduğunda havaalanımız %90 iyileşmiş olacaktır ve Almanya'dan olan seferlerimiz 12 ay boyunca devam edebilecektir. Ayrıca haftada en az üç gün de İstanbul seferi olacaktır. Uluslararası standartları yakalamaktayız. Bu İstanbul seferleri ile isteyen istediği yere uçuş imkanına da kavuşmuş olacak. Pistimizin 600 metre uzatılması ile ilgili bir proje hazırladık ve Ulaştırma Bakanlığı'na sunduk. Zaten kamulaştırılmış bir arazinin tahsisini istiyoruz. Sonucunu bekliyoruz."

Mali Müşavir Kerim Girgin de söz alarak; "Bölgenin girişimci sayısı çok az, bankalardaki mevduatlarda birikimimiz var bunları nasıl yatırıma dönüştürebilir diye çalışmalıyız" dedi.

Yurtbay Şirketler Grubu ortaklarından Zeki İlter Yurtbay da Çaycuma'da bu tür bir toplantıya katılmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; "Şu anana kadar bahsedilen konular ve paylaşımlar çok değerli bilgileri de içeriyor. Aslından öncelikle "Çaycuma'ya insanları nasıl çekebiliriz?" diye düşünmeliyiz. Örneğin Kadıoğlu Mozaikleri uluslararası düzeyde ilgi çekici bir konudur ve bununla ilgili neler yapabiliriz? Onu ortaya koyabilmeliyiz. Çaycuma olarak bizim bir gelişim ve yol haritamız yani stratejik iş planlarımızın olması gerekiyor. Bunun için de önceliklerimizi tespit etmeliyiz. Ve herkes kolunun altında bu tespitlerin yer aldığı kara kaplı defterle çalışmalar yapmalı. Bankada mevduatı olan ama bunu yatırıma dönüştürmeyen insanlarımızı bizler ne kadar eğitiyoruz, nasıl teşvik ediyoruz? Mesela kenevir konusu gündemde, kenevir üretimindeki teşviklerden nasıl yararlanabiliriz, ticari anlamda bizlere bu konuda öncülük edilir mi? Biz Yurtbay Seramik olarak Kadıoğlu Mozaiklerinin tanıtımı için projeyi üstlenmeyi düşünüyoruz" dedi.

Çaycuma Mesleki Eğitim Merkezi Abdullah Abasız da söz alarak "işverenlerimizin ortaöğretim düzeyindeki teknik okullarla protokol imzalayarak onuncu sınıftan itibaren öğrencileri kendi işyerlerinde stajyer olarak çalıştırıp hem istedikleri şekilde kalifiye eleman olarak yetiştirerek iş gücünün gelişmesine katkıda bulunma imkanları vardır. Mesleki eğitim Merkezimizin Organize Sanayi Bölgesi'nde olması daha yararlı olacaktır. Ayrıca Meslek Liseleri ile Meslek Yüksekokulları ile bağlantılı eğitim sağlanmalı, meslek lisesi mezunu ile meslek yüksekokulu mezunu arasında fark kalmamıştır." dedi.

Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir de birlikte hareket etmenin öneminden bahsederek "Biz odalar olarak ortak akıl oluşturduk ve daha güçlü ses çıkarmak için birlikte hareket ediyoruz. Yöresel ürünlerle ilgili bir pazarın açılması ile Yeniçağa'dan bölgeye giriş yapan araç trafiğini de ekonomimiz açısından değerlendirmiş olacağız." dedi.

Çaycuma Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hikmet Yazıcı da konuşmasında şunları söyledi: "Birşeyin değerli olması için öncelikle tercih edilir olması gerekiyor. Öncelikli olanı belirlememiz lazım. Çaycuma olarak tercih edilebilir olmamız için bizleri değerli kılacak olan unsurlar nelerdir? Mevcut sektörlerimizi korumak için ve yeni açılacak sektörler için, bunlarla ilgili çözüme gidebilmek için kimleri görevlendireceğiz, yönlendirmeyi kimler yapacak? Bunun için bir çalışma grubu oluşturmamız ve doneleri ortaya çıkarmamız lazım."

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu toplantının sonunda tekrar söz alarak "Hocamızın sunumunda verileri gördük. Zonguldak batmış değildir. Cari açığımızla ilgili sıkıntının nedenlerine bakmamız lazım. 65 milyon liralık destek almış Zonguldak. Yani devletin bazı şeyleri sübvanse ettiği ortada. Bankalarda biriken paralar almış başını gitmiş. TTK konusu bizim mantığımıza yerleşmiş maalesef. İlimizin üzerindeki bu algıdan ve sosyal etkilerinden ne zaman kurtulur belli değil. Toplumun yararına çalışanlar ayrı bir durum. Devletimiz sosyal bir devlet olarak bunları yapıyor. Yine üniversitelerimizde çoğu bölümlerde öğrenci kontenjanında açık varken çocuklarımızın özel okullara gönderilmesi durumu var. Ankara yolundaki trafik akışını yıllardır uğraşmamıza rağmen bir türlü değerlendiremedik. Bununla ilgili çalışmamız var, Devrek'te mevcut Bastoncular Çarşısı'nı da göz önünde bulundurarak bu potansiyeli değerlendireceğiz. Havaalanı ile ilgili çalışmalarımızda devam ediyor, pistin uzatılmasıyla ilgili çalışmaların da takipçisi olacağız. Nüfus hareketleri önemli, seferlerin açılması için belli doluluk oranı bekleniyor doğal olarak. Yine Kadıoğlu'ndaki Mozaiklerle ilgili Turizm Bakanlığı'yla çalışmalar ve girişimler yapacağız. Ancak koruma ile ilgili endişeler mevcut bu konuda. Kenevir ekimiyle ilgili teşvik, Zonguldak ekonomisi için bir kurtuluş olabilir. Bu konuyla ilgili daha geniş bir toplantı da yapabiliriz ama önümüzü açacak bir durum gibi gözüküyor. Değerli katılımcılarımızın da belirttiği gibi öncelikle Çaycuma hafızasını oluşturmalıyız. Zonguldak olarak Karadeniz bölgesinin engüçlü ekonomisine sahibiz aslında. Mevcudu koruyarak, önceliklerimizi belirleyerek, bu tür toplantıları her yaptığımızda üzerine daha da ekleyerek daha sık yaparsak çok verimli olacağını düşünüyorum." dedi.


Editör: Pusula Gazetesi