Albuzlar Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen baloya; CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Köy Koop. Başkanı Bayram Cura, Emekliler Derneği Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, Anneler Derneği Başkanı Leyla Gülşen, Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Eğitm İş Çaycuma Temsilcisi Olcay Özyurt ve çok sayıda davetli katıldı.

Saydı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan gecede bir konuşma yapan ADD Çaycuma Şube Başkanı Kıvılcım Kalyoncu şunları söyledi; “Cumhuriyet rejiminde egemenlik kayıtsız şartsız milletin kendinse aittir. Vatandaşların seçme ve seçilme hakkını özgürce kullandığı rejimin adıdır. Bu rejimde devlet yönetimi, sınıfların kişilerin, ailelerin veya belirli ve ayrıcalıklı bir zümrenin eline bırakılamaz. Cumhuriyette milletin bütün fertleri yönetime iştirak edebilir ve yönetimde söz sahibi olabilir. Çünkü Cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Cumhuriyetin en büyük özelliği, Türk halkını ulus olma bilincine kavuşturması ve yurttaş konumuna yükseltmesidir. Milletimizi, Cumhuriyetle birlikte milli bir devletin, onurlu, bağımsızca düşünebilen ve eşit haklara sahip olan yurttaşları haline gelmiş ve devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur.

Atatürk’ün hedef olarak belirlediği çağdaş ve uygar bir ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe tahmin edilenden büyüktür. Bütün bunların yanında Türkiye Cumhuriyetinin 93 yıllık öyküsü aslında başarı ve uygarlaşma öyküsü olarak kabul edilebilir. Ancak son yıllarda artan saldırı ve uygulamalarla maalesef bu özelliğini kaybetmekte, giderek cemaat ve tarikatlar ülkesine dönüşmekte, yani bir İran olma yolundadır”.

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu ise konuşmasında Kurtuluş Savaşı’nın hangi şartlarda yapıldığını istatistik verilere göre anlattı. Turpçu; “Cumhuriyet döneminde büyük yenilikler ve devrimler yapıldı. Ancak ikinci dünya savaşı ve sonrasına gelindiğinde işin rengi NATO’ya girmekle beraber değişti. Eğitim yerini İmam Hatiplere bıraktı. Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı emperyalizmim ön gördüğü şekilde yürüdü. Tarikat ve cemaatler yaşam alanlarında tekrar boy gösterdi. Bu durum 2002’de AKP’nin iktidara gelişi ile de hız kazandı. AKP iktidara gelmesi ile Cumhuriyet kazanımlarının nasıl yok edildiğini gördük. Atatürk’ün bu tarikat ve cemaatleri yasaklamasının nedenini 15 Temmuz darbe girişiminde gördük”diye konuştu.

Cumhuriyet Balosu canlı müzik eşliğinde devam etti.

Editör: Pusula Gazetesi