TGF Başkan vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti başkanı M. Ali Dim'in sahip olduğu Yeni Alanya Gazetesi'nin 51. Yılı ve Dim Web TV. ' nin 1. Yılı kuruluş etkinliğine katılım ve ilgi yüksekti. Gecenin kutlama törenin de ilk açılış konuşmasını, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili, Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı ve Dim Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dim yaptı.

Dim'' 37 yıldır meslekteyim, patron değil, gazeteciyim''

Dim , kendilerini asla yalnız bırakmayan Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kendisini medya patronu olarak görmediğini, 37 yıllık gazeteci olduğunu, hala ilk günkü heyecanla sahada haber yaptığını ifade ederek, "Babam Arıkan Yılmaz Dim'in öncülüğünde başladığımız gazete bugünlere kadar geldi, kolay olmadı, çok yorucu bir yoldu. Beni tanıyan, mesleki anlamda bilen çok insan var. 37 yıldan beri bu işi yapan birisiyim. Kendimi hep gazeteci gibi hissettim, hala elimde telefon canlı yayın yaparım, fotoğraf çekerim, gazeteciliğin emekçisiyim, kendimi patron olarak görmüyorum. O bakımdan Yeni Alanya bugünlere çok emek verilerek geldi. Bugün bu heyecanımızı paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Bugüne gelmemizde çok kişinin emeği var. Hepiniz sağ olun. Türkiye'nin her bir yerinden 40'tan fazla cemiyet başkanımız burada, bakanımızın da burada olmasıyla birlikte değinmek istediğim bazı şeyler var. Son dönemde dövizin artışı ile birlikte yaşanan bir kriz var, siz de biliyorsunuz. Anadolu medyası 1900'lardan itibaren, hatta Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Atatürk'ün de zaman zaman toplantılar yaptığı, istişarelerde bulunduğu, 'Şu şekilde haberler yapın, halkı bilinçlendirin' dediği bir misyonu taşıyor. Anadolu basını bugün çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Maalesef her ekonomik kriz döneminde sorunlar hasıl oluyor, biliyorsunuz ki dış güçlerden kaynaklı ciddi bir devalüasyon yaşıyoruz şu anda. Bugünlerde Anadolu medyası yine zora girmiştir. Anadolu medyasının hammaddesi konumunda bulunan kağıt ve mürekkebe ciddi zamlar gelmiştir. Ne yazık ki ülkemizde kağıt ve mürekkep üretilmemektedir. Üretiliyorsa da hammaddeleri dışarıdan gelmektedir. Bu nedenle çok ciddi gider kalemleri oluşmaya başlamıştır. Pek çok medya kuruluşu sayfa azaltmak, maliyetleri kısmak zorunda kalmışlardır. Tabi ki bakanımızın konusu değil ama bize aracılık ederse, Anadolu medyasının en azından gazete kağıdına, kalıbına ve mürekkebine, yurtdışından getirdiğimiz malzemelerine devletimiz sübvanse imkanı tanıyabilirse çok önemli bir destek olacaktır. Düşük bir KDV ödüyoruz, Gümrük Vergisi ödemiyoruz ancak daha önce tonunu 450 Dolar'a aldığımız kağıdı şu anda 800 Dolar'a bize satıyorlar. Dövizde zaten kur artışı var, bir de döviz bazında zam yapıyorlar. Bu kriz çözülene kadar Anadolu basınının yaşatılması için bir çözüm bulmak zorundayız. Bu anlamda bakanımızdan bunu istirham ediyoruz. Gazete kağıdına basılı habercilik anlayışı yavaş yavaş geride kalıyor. Anadolu basınında da kağıdı bırakıp dijital medyaya geçiş noktasında hazırlık yapan pek çok kuruluş var. Ancak dijital de olsa maliyetleri çok yüksek. Bu anlamda bazı destekler gerekiyor. Bir paket hazırlanabilir, Anadolu medyasını biraz daha rahatlatacak çalışmalar yapılabilir" dedi.

Karaca' "BİK gazete kredileri 81 ile yayılmalı''

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca da konuşmasında, "Sayın Dim sorunumuzu çok güzel anlattı. Ben de aynen katılıyorum" dedi. Karaca, "Mehmet Ali Dim'le bir benzerliğimiz var. Benim Eskişehir'deki Milli İrade isimli gazetem de 11 Kasım'da 51'inci yılını kutlayacak. Bu vesileyle Mehmet Ali Dim ve Dim Medya Ailesi'ni kutluyorum. Basın İlan Kurumu, bazı kararlar alarak, mutlaka İstanbul, İzmir ve Ankara'daki gazetelere verilen kredileri Anadolu gazetelerine de vermeli. BİK resmi ilanlardan % 15 komisyon alıyor. Bu oran düşürülebilir. Düşürülen oran da gazetelere teşvik olarak yansıtılabilir. İfadelerini kullandı.

Çavuşoğlu "Medyanın görevi eleştirmektir"

Türkiye'nin her yerinde yerel medyanın dinamik ve canlı olduğunu gördüğünü dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Yeni Alanya Gazetesi'nin 51, Alanya'nın yeni nesil kanalı Dim TV'nin 1'inci yıldönümü etkinliklerinde sizlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Geçen sene Yeni Alanya Gazetesi'nin 50'inci yıl kutlamasına da katılmıştık. 50 yıl hatta bu sene ile birlikte 51 yıl bir yerel gazeteyi, hele hele bir ilçede sürdürmek kolay bir iş değil. Büyük bir başarı hikayesi. Rahmetli Arıkan Yılmaz Dim'i de bu vesileyle saygı ve rahmetle anıyoruz. Özellikle siyasete girdiğimden, bakan olduğumdan bu yana Anadolu'ya gittiğim zaman yerel medya ile tanışırım. Bazen bu, Mehmet Ali Dim'in telefon açmasıyla ya da yönlendirmesiyle oluyor. Ancak genel manada çok ilgi gösteriyorlar. Türkiye'nin her yerinde yerel medyanın çok dinamik, canlı ve başarılı olduğunu görüyoruz. Bizi eleştirsin veya eleştirmesin, fark etmez. Medyanın görevi zaten eleştirmektir. Mehmet Ali Dim de bizim dostumuz ama o da eleştirebilir. Hizmetlerimizle ilgili veya farklı konularla ilgili. Esasen özgür medya bu demektir. Devletin hassas olduğu konu, terördür. Teröre kucak açan kim olursa olsun, o özgürlükten yararlanamaz. Terörden çok çektik, kayıplar verdik ama mücadele ettik. Kahramanlarımız sayesinde içeride temizledik, sınırda da mücadelemizi veriyoruz" diye konuştu. Son dönemde yükselen kağıt fiyatları ve bu yüzden bazı gazetelerin kapanmasıyla ilgili de konuşan Bakan Çavuşoğlu "Arkadaşlarımızla gerekli çalışmaları yapıyoruz. Anadolu medyasına gereken desteği vererek yaşatacağız" dedi.

Ataoğlu'' Yerel basın dünya' da önemli''

Davete katılmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ise, basının dünyadaki önemine dikkat çekti: "Alanya ile çok yakın bir mesafede oluşumuzdan dolayı, 4-5 yıl ara verdikten sonra, Alanya-Girne seferlerini başlatmış oluyoruz. Alanya-KKTC arasında havayolu ile de seferler düzenlenmesi, böylelikle Alanya'da bulunan yaklaşık 250 bin yatak kapasitesinin harekete geçirilmesi, Alanya-KKTC turizm sektörlerinin işbirliği yapmasını hedefliyoruz. Mehmet Ali Dim'le nasıl hareket edeceğimiz ve Alanya'nın kış döneminde kapatılan otellerini nasıl harekete geçirilebileceğimiz yönünde konuşmalarımız oldu. Bu girişimde bulunmasından dolayı değerli kardeşime teşekkür ediyorum. Ülkemize saldırmalarından dolayı gerek anavatan, gerekse yavru vatan, bütün engelleri beraber aşacağımızdan bir kuşkumuz yok. Biz atılacak adımların yanındayız. Umarım önümüzdeki süre içerisindeki nesillerin de nice yıllara ulaştırması dileğiyle, Mehmet Ali Dim ve ekibine kolaylıklar diliyorum." Konuşmaların ardından, Bakan Çavuşoğlu, Bakan Ataoğlu, Yavuz Donat, GC başkanları ve tüm konuklarla birlikte yaşgünü pastası kesilirken, Mehmet Ali Dim tüm misafirlerine Alanya'ya özgü hediyeler takdim etti.

Editör: Pusula Gazetesi