Çevreyi kirlettiği gerekçesiyle CHP Zonguldak Milletvekilleri tarafından sık sık kapatılması gündeme gelen Çates yılbaşında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kapatıldı.
Filtrasyon tesisini tamamlayan Çates, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu. Ancak muhalefet milletvekillerinin "Çabalarımız sayesinde Çates açılıyor" anlamına gelen açıklamaları yüzünden süreç uzadı. Oysa Çates'in açılması için çabayı gösteren iktidar milletvekilleriydi.
Zonguldak'taki özel kömür işletmecileri, muhalefet milletvekillerinin tutumundan rahatsız oldu. Kömür işletmecileri "Zonguldak'ta üretilen taşkömürü çevre mevzuatına uyan bir kömür. Filtrasyon tesisi sorunu çözüyordu. Sürecin uzaması Zonguldak ekonomisine büyük zarar veriyor. Sektörde yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışıyor. Bu Zonguldak için büyük bir rakam. Şu anda üretim tamamen durdu. Stoklar yığıldı. Hepimiz Çates'in bir an önce açılmasını bekliyoruz" dediler.
Kömür işletmecileri, Corona Virüs tedbirleri nedeniyle ocaklarda üretimin durmasının kendilerine büyük zarar verdiğini belirterek, "Böyle giderse bir aya kalmaz tüm maden ocakları kapanır. Bu ocakların yeniden açılması uzun zaman alır. Zonguldak ekonomisi bu işten büyük zarar görür" şeklinde konuştular.
İşletmeciler, "Eğer biz kapanırsak, Çates'te kapanır. Çünkü Çates'in yakacağı kömürü biz üretiyoruz. Bu tesis Zonguldak kömürüne göre kurulmuştur. TTK'da filtrasyon kömürünü satacak yeri bulamayacak. Çates olayı tek başına düşünülecek bir olay değildir. Bu şehrin kaderidir" dedi.
İşletmeciler, "Zonguldak'ta maden ocakları kapanırsa 2 bin 500 insan işsiz kalır. Bu insanların yapabileceği başka bir iş yok. Ocaklar kapanırsa kimse yeni ocak açamaz. Sorunun çözümü için Ankara'dan destek bekliyoruz. Bu işi siyasi rant olarak kullanmanın kimseye faydası olmaz. Zonguldak'a zararı olur" dediler.