Sadri Alışık ve Çolpan Ihan 1959 yılında evleniyor. Film ise 1958 yılında Çatalağzı'nda çekiliyor.

Bu filmi ilginç kılan sadece Çatalağzı'nda çekilmesi değil aslında. Filmin üç başrol oyuncusunun gerçek hayatta da garip bir yasak aşk hikayesinin de yaşandığı yıllara denk gelmesi.

Ünlü Şair Atilla İlhan'ın kız kardeşi olan Çolpan İlhan aslında ilk zamanlar Fikret Hakan ile Nişanlı. Fakat bir tiyatro gösterisinde Sadri Alışık evli olmasına rağmen ona göz koyar. Aslında beraber filmlerde çeviren bu üçlü sıkı arkadaştırlar.

Fikret Hakan askere gittikten sonra Sadri ALIŞIK kendisine mektup yazar ve Çolpan ilhan ile olan ilişkisini bildirir. Sadri Alışık'ın her şeyi itiraf etmesi ile Fikret Hakan yıkılır fakat yıllar sonra bu çiftin mutluluğu üzerine "iyi ki öyle olmuş" der.

Bu ünlü çiftin aşkları tam olarak Çatalağzı`nda başlamasa da Film çekimlerinde bu üçlünün aralarında bu tür bir yasak aşk olduğu gerçeği vardır. Yani aşkları Çatalağzı'nda perçinleniyordu aslında.

Sadri Alışık ile Çolpan ilhan, bu filmin çekimlerinden bir yıl sonra 1959 yılında evleniyor. Fikret Hakan ise Ajda Pekkan'ın kardeşi Semiramis Pekkan'a doğru yol alıyor. 1964 yılında da Semiramis PEKKAN ile Fikret Hakan evleniyor.

Şimdi gelelim filme.

Başrollerini Fikret Hakan, Sadri Alışık, Çolpan İlhan'ın yer aldığı Zümrüt adlı film, 1958 yılında Çatalağzı'nda çekildi. Dönem Çatalağzı'nda yaşayanlar ile konuşmamda da anlatıldığı üzere Çolpan Ihan Çatalağzı2nda ki TCDD`de ki bazı lojman evlerinde oturan ailenin misafiri olmuş.

ZÜMRÜT 1958

Kumar ve içki düşkünü, her istediğini elde etmeye alışmış zengin dul Feride (Çolpan İlhan) ile ona metelik vermeyen, sevmesine rağmen onu kendinden uzak tutmayı başaran genç Doktor Selim (Fikret Hakan) ile doktor arkadaşı Fuat'ın (Sadri Alışık) sıra dışı aşklarının öyküsü. Selim'in kadına karşı gösterdiği direnci gösteremeyen Fuat, Selim'in bütün ikazlarına rağmen kadınla beraber yaşamaya başlar.

Yönetmen Lütfi Ö. Akad

Siyah Beyaz

Çolpan İlhan Feride

Fikret Hakan Dr. Selim

Sadri Alışık Dr. Fuat

Ulvi Uraz

Kamuran Yüce Nejat

Atıf Kaptan Ziya

Osman Türkoğlu Kahya

Aslında gerçek hayatta yaşananlarda, film senaryosu dolaylı yoldan gerçeği de yansıtıyormuş.

Filmin neden Çatalağzı'nda çekildiği de bende merak konusu oldu. Bunun ben 1948 yılında Çatalağzı Termik Santrali'nin açılması ile ülkede beldenin tanınmasına ve birçok devlet adamlarının ziyareti ile 1956 yılında Çatalağzı`na gelen İran Şahı Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya'nın da etkisi olduğunu düşünüyorum.

Editör: Pusula Gazetesi