TÜED Çaycuma Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Ekim ayında tüfe artışının yüzde 2,13 olarak açıklanmasını inandırıcı bulmadıklarını belirterek, çarşı-pazardaki fiyatların iki katının üzerinde olduğundan, bu koşullarda emeklilerimizin giderek yoksullaştığını söyledi.

Tüfe oranlarının hesaplanmasında sorun olduğunu söyleyen Eyidoğan 418 madde üzerinden yapılan değerlendirmelerde emeklilerin zorunlu harcamaları olan gıda ve konutta (ısınma, elektrik, su ve kira) görülen yüksek fiyat artışların tüfe hesaplamasıyla aşağıya çekildiğinden, tüfe artışlarının gerçekçi olmadığına ve emeklileri temsilde yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Tüfe oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan artışların emeklilerin satın alma güçlerini giderek zayıflattığını belirten Eyidoğan, " Öncelikle sosyal devletin, emeklilere daha fazla kaynak ayırmasını ve insanca yaşamasına yetecek bir aylığın ödenmesini" istedi.

Eyidoğan, emekli aylıklarına gerçekçi bir artış sisteminin getirilmesini talep ettiklerini ve bu konuda hazırlanan raporlarımızın hükümetle paylaştıklarını belirterek, intibak başta olmak üzere emeklilerimizin hayatlarında iyileştirmelerin yapılması için mücadele edeceklerini söyledi.

2020 EKİM AYI TÜFE DEĞERLENDİMESİ

Eyidoğan; "Ekim ayı tüketici fiyat artışı yüzde 2,13 olarak açıklandı. Temmuz-Ekim döneminde 4 aylık toplam tüfe artışı yüzde 4,62 olarak hesaplandı.

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ekim ayında azalış gösteren diğer ana grup ise %0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, %6,81 ile giyim ve ayakkabı, %3,03 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %2,45 ile ev eşyası oldu.

Ekim ayında en yüksek artışlar sırasıyla; kazak ve hırkada yüzde 30, pardösü ve botta yüzde 20 artış olmuştur. Emeklinin en çok harcaması olan gıda maddelerinde de yüksek artışlar yaşanmış; yumurtada 16.74, kuru soğan yüzde 16.24, taze fasulye yüzde 16.05, ayçiçek ve mısırözü yağlarında yüzde 11, patates ve nohut yüzde 10'un üzerinde artış görülmüştür"dedi.