Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma programı düzenlendi.

Atatürk heykeli önünde çelenk koyma ile başlayan programa Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Yarbay Hüseyin Özgür Yavuz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Selçuk Özen, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş, AK Parti İlçe başkanı Veysel Karani Doğancı, CHP Partisi İlçe Başkanı Şeref Köktürk, Belediye başkan adayları, sivil toplum temsilcileri, daire amirleri, gaziler, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Anıta günün anlam ve önemini anlatan çelenkler sunulduktan sonra Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezinde ki programa geçildi. Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı program beğeni topladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı TSO Fen Lisesi Okul Müdürü İsmail Ertop yaptı. Ertop, " Çanakkale Zaferi; dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı ve de Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu yüce Türk Milletinin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek ve gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul'u almak isteyen düşman kuvvetlerine karşı kahraman ordumuz , İngiliz ve Fransız donanmalarına Çanakkale Boğazı'nda aylar boyunca devam eden bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlarda, düşman donanmaları çok ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşları'nın denizle ilgili kısmı 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmiştır"dedi.

Program sonrasında Kaymakam Keçeli, şehit ailelerine günün anısına hediye verdi.

Kültür ve Sanat Merkezi önünde kurtulan çadırda bütün şehitlerin anısına bulgur pilavı ve üzüm hoşafı dağıtıldı. Son alarak Belediye Sosyal Tesislerde şehit ve gaziler için yemek verildi.

"Her şehidin 80 milyon üzerinde çok ama çok hakkı var"diyen Keçeli; "Bu ezan dinmez, bu bayrak inmez diyen insanlar sayesinde, şehitlerimiz sayesinde, bizler burada şu an rahat yemeklerimizi yedik, evde rahat yatağa başımızı koyabiliyoruz. Her şehidin 80 milyon üzerinde çok ama çok hakkı var. Onların hakkını tüm millet olarak, devlet olarak ödememiz mümkün değil. Şehit yakınlarımız, gazilerimiz aslında bize onların vermiş olduğu bir emanet. Devlet olarak, millet olarak onlar için ne yapsak haklarını ödemiş sayılmayız. Şehitlerimiz, canlarını vermişler. Buradaki bulunan şehit yakınlarımız da evlatlarını, eşlerini vermişler. Kardeşlerini bu vatan için şehit olarak toprağa vermişler. O yüzden ne yaparsak yapalım hakkınız hiçbir zaman ödenmez. Ben bu vesileyle şehitlerimize tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Allah şefaatine nail esnemesin. Katılımlarınız için tekrar teşekkür eder, hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi