Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Zonguldak ili, Gökçebey ilçesi, Çukur mevkiinde Çanakcılar A.Ş. Fabrikası içinde bulunmaktadır.
Müze'de M.Ö5.yy'dan günümüze kadar Anadolu'da hüküm süren hemen tüm uygarlıklara ait eserler sergilenmektedir. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şeklinde hizmet veren müzede Helenistik, Roma, Doğu Roma (Bizans), Beylikler ve Osmanlı dönemine ait eserler ile yine bu dönemlere ait sikkeler serler oldukça çeşitli ve zengindir.
2015 yılı sonu itibarıyla Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya özel müzesinde kayıtlı 536 adet arkeolojik eser, 189 adet etnografik eser, 9 adet mühür ve 635 adet sikke olmak üzere toplam 1369 adet eser bulunmaktadır.
Bu eserler içerisinde özellikle bölgede bulunan ve Çanakcılar Şirketler Grubu tarafından alınan eserler müzeye bağışlanmıştır. Müze koleksiyonuna dahil edilen Roma dönemine ait gümrüklerde kullanılan ağırlıklar, Doğu Roma ( Bizans) dönemine ait sikkeler, Roma dönemine ait gümüş sikkeler, Osmanlı Dönemi sikkeleri (özellikle zoltalar), Roma Dönemine ait cam ve pişmiş toprak gözyaşı ve koku şişeleri, kandillerdir. Etnografik eser olarak divit ve hokkalar, elbiseler, bakır tabaklar vb. eserler görülmeye değerdir.
Üretim tesisi içinde müze, botanik bahçe ve hayvanat bahçesi mevcuttur. Müze, hayvanat bahçesi, botanik parkı ve üretim tesisi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaretçilere açıktır.

Çanakcılar Şirketler Grubu onursal başkanı Mithat Çanakcı yaptığı açıklamada "Müzeler, toplumların yaşayan hafızalarıdır. Geçmişten geleceğe atılan bu köprünün yapıtaşlarını bulursunuz nefes aralıklarında.
."Böyle miymiş?" diye şaşarak baktığınız nesneler, hakikaten öyleymiş ve evrilip bugünlerdeki gerçeğine kadar ulaşmış. Bu yüzden önemlidir, değerlidir müzeler fark edip anlayabilene...
Uzun yıllar süren yoğun çabalar sonucunda oluşturulan Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Çanakcılar Şirketler Grubu'nun sosyal sorumluluk projelerine verdiği ve toplumuna kazandırdığı çok önemli argümanlardan sadece biridir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler statüsünde bulunan müze, tesisi, hayvanat bahçesi ve botanik parkı müzeyi ziyaret etmek ve tarihsel bilincini güçlendirmek isteyen herkese kapılarını açmaktadır. Ziyaretçiler ücretsiz ve serbestçe tarihin kültürel mirasını ziyaret etme fırsatı bulmaktadır. Bu eşsiz mirası ve kültürel birikimi paylaşmak için herkesi Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya müzesine bekliyoruz" dedi.