Çalışan İşçiler ve emekliler hakkında bilgiler veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı:

"ÇALIŞAN SAYISININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, 2016 yılı sigortalı ve emekli sayılarını açıkladı. Emekli sayısının sigortalı işçi sayısından fazla olduğunu belirten Avcı, Zonguldak'ta bu konuda SGK İl Müdürlüğü'nün finansede zorluk çektiğini belirtti.. Avcı, normal şartlarda 4 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi gerekirken Zonguldak'ta 0.8 kişinin 1 emekliyi finanse ettiğini ve dengesizliği ortadan kaldırmak için daha çok çalışan olması gerektiğini söyledi. Genel Sağlık Sigortası hakkında da bilgiler veren Avcı; "Son tarihi 2 Ocak 2017 olan gelir tarama testini yaptıran vatandaşların son tarih olan 31 Ocak 2017 tarihine kadar SGK İl Müdürlüklerine gelerek işlemlerini tamamlaması gerekiyor" dedi

"ZONGULDAK'TA EMEKLİ SAYISI ÇALIŞAN SAYISINDAN FAZLA"

Zonguldak'ta sigortalı çalışan ve emekli sayıları hakkında bilgi veren Avcı; "Zonguldak geneline baktığımızda 2016 verilerine göre aktif çalışan sigortalı sayısı; 126 bin 524. Daha önceden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı vardı, bunların üçünün toplamı Zonguldak genelinde 126 bin 524 kişi. Bunun karşılığında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emekli sayımız 154 bin 573 kişi. Bu da bize şunu gösteriyor; Zonguldak'ta 0.8 çalışan bir emekliyi finanse ediyor. Asgari ücret üzerinden bize ödenen prim 585 lira. 585 lira prim alıyoruz, ama bir tane emekliyi bununla finanse ediyoruz. Aynı zamanda 585 lira prim aldığımız kişi sigortalımıza sağlık hizmeti veriyoruz. Emeklimize de sağlık hizmeti sunmuş oluyoruz. Emekli sayımız ama bu nüfusun tamamımın Zonguldak'ta yaşadığını söylememiz mümkün değil. Çünkü emeklilik işlemleri bizde yapılmış ama şimdi farklı illerde yaşıyor olabilirler. Kurumumuzun normal verilerine göre 4 çalışanın bir emekliyi finanse etmesi gerekiyor. Daha çok çalışan olması gerekiyor" dedi.

"GELİR TESTİNİ YAPTIRANLAR İÇİN SON TARİH 31 OCAK 2017"

Genel sağlık sigortası hakkında bilgiler veren Avcı; "01.01.2012 tarihi itibaren bir reform yasası ile Türkiye 'Genel Sağlık Sigortası' uygulaması Türkiye gündeminde yerini aldı. Genel Sağlık Sigortası'ndan önce yeşil kart uygulaması vardı. Genel Sağlık Sigortası uygulaması devreye girdikten sonra, herkes genel sağlık sigortası uygulamasına girmek zorunda oldu. Bu yasa ile yeşil kart uygulaması da korunmuş oldu. Denildi ki; " Bu yasanın içerinde şahıslar gelir testine gidecek.Gelir testini yaptırmak için ikamet etmiş olduğu yerin bağlı olduğu sosyal yardımlaşma vakfına gidecek. İlçelerde ise Kaymakamlık bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma Vakfına müracaat edecek. İl merkezinde ise Valilik bünyesinde Sosyal Yardımlaşma vakfına giderek gelir testi müracaatın da bulunacak" denildi. Gelir testinin sonucuna göre 4 tane farklı işlem yapıyoruz. Birincisi kişi başı ailede yaşayan gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden az ise bunların primlerini devlet ödüyor. Sağlık sigortalarından yararlanmaları açısından tescillerini yapıyoruz. Bir problem yapmadan sağlık sigortasından yararlanıyorlar. Örnek vermek gerekirse 1 ailede 4 kişi yaşıyor. Ailenin geliri 700 lira, 700 lirayı 4 kişiye böldüğümüz zaman 175 lira gibi bir rakam oluyor. Bu rakam Asgari ücretin üçte birinden az olduğu için biz bu ailenin tamamına primini devlet ödemek kaydıyla ücretsiz sağlık hizmeti sunuyoruz. Eğer asgari ücretin üçte birinden fazla ise yani evdeki kişi başı gelir 580 liranın üstünde bir rakam ise o zaman şahıs 75 lira tutarındaki rakamı ödeyecek. Kendisi eşi ve çocukları sağlık hizmetinden faydalanmaya devam edecek. Eğer bu rakam asgari ücretin tutarından fazla, asgari ücretin 2 katından azsa bu defa 3. sistem devreye giriyor diyoruz ki 200 lira ücret ödeyeceksin sen eşin ve çocukların sağlık sigortasından faydalanacaklar. 4. şıkkımız ise asgari ücretin 2 katından fazla geliri olan buda 3400 liradan fazla gelir olan kişide 300 lira prim ödeyecek kendisi, eşi ve çocukları sağlık sigortasından faydalanacak. Biz bu konuda herkese ulaşamadığımız noktalar oldu. Bu yüzden mağduriyetler doğmuş oldu. Bu yüzden bugüne kadar gelip gelir testi yaptırmayanlar için 2 Ocak 2017 tarihine kadar bağlı bulundukları Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na gitsinler gelir testlerini yaptırsınlar sonucuna göre en geç 31 ocak 2017 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya ilçelerde bulunan merkez müdürlüklerine müracaat ederek bu borçlarını taksitlendirme veya peşin ödeme talebinde bulunabilirler. Taksitlendirme talebinde bulunurlarsa 12 taksite kadar ödeme imkanları var. herhangi bir gecikme faizi uygulamıyoruz. Ana paranın aslının ödenmesi kaydıyla geçmiş dönemlerde birikmiş borçlarının tamamından kurtulmuş oluyorlar" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi