Eğer siz de üniversite hayatınıza farklı bir şehirde devam edecekseniz, kiralık daire arayışınızı sonlandırmadan önce mutlaka apartman aidatları ile ilgili detaylı bir araştırma yapın.

Üniversite öğrencileri farklı bir şehre okumaya gittikleri zaman ilk ortaya çıkan ihtiyaç barınma ihtiyacıdır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde çok sayıda üniversite var. Bu nedenle bu büyük şehirler her yıl Eylül ayında yeni üniversite öğrencilerine ev sahipliği yapmaya başlıyor. Kiralık daire arayışı da üniversitelerin açıldığı Eylül ayında yoğunlaşıyor.

Farklı bir şehre taşınmak söz konusu olduğunda üniversitelilerin ve ailelerinin aklına ilk olarak öğrenci yurtları geliyor. Ancak ne yazık ki öğrenci yurtlarının kontenjanları yeterli değil. Başvuruların her biri, bu yurtlarda yaşamaya hak kazanamıyor. Özel öğrenci yurtlarının fiyatları ise kiralık daire fiyatları ile yarışır nitelikte. Bu nedenle pek çok öğrenci kiralık daire arayışına giriyor. Bir evde yaşamanın, yurtta yaşamaya kıyasla daha çok özgürlük sunduğu da bir gerçek. Bu gerekçe de bazı öğrencilerin yurt başvurusu yapmadan kiralık daire aramaya başlamalarına sebebiyet veriyor.

Kiralık daire arayışı söz konusu olduğunda ailelerle gençlerin bazı fikir ayrılıkları olabiliyor. Öğrenciler arkadaşlarına ve sosyal hayata daha yakın olabilecekleri dairelerin peşine düşerken, aileler kriter olarak bütçeyi ve güvenliği ön plana koyuyor. Özellikle bütçe, kiralık daire seçiminde en önemli kriterlerden biri. Üstelik kiralık daire tutulduğunda yapılan masraflar daire kira bedeli ile de bitmiyor. Bir daireye taşınmadan önce tüm harcama kalemlerinin hesaplanması ve bütçenin titizlikle belirlenmesi gerekiyor.

Kiralık daire masrafları denildiğinde özellikle son yıllarda çokça karşımıza çıkan bir konu var: Apartman aidatı. Konut aidatı olarak da adlandırılan apartman aidatları, bütçe hesaplamasına dahil edilmediği takdirde uzun vadede sorun yaşanabilir. Bu nedenle, bir evde yaşamanın bedellerinden biri olan apartman aidatı hususunda mutlaka bilgi sahibi olmak gerekiyor. Peki, apartman aidatı nedir? Önce bu sorunun yanıtını verelim.

Apartman aidatı, içinde yaşanılan konutun bakımı, temizliği, sosyal donatıları gibi ortak giderlerin dairede yaşayanlar tarafından ödenen bedelidir. Apartman aidatının içinde, evinizin güvenliği ve temizliği için çalışan kişilerin giderleri de vardır. Apartman görevlisi, bahçıvan ya da güvenlik; bu kişilere örnek olarak belirlenir. Kiracılar, apartman aidatını ödemekle yükümlüdür. Kiracıların bazı hizmetlerden yararlanmadıklarını söyleyerek aidat ödemek istemedikleri durumlar olmuştur. Buna, birinci katta oturan bir kişinin asansörle ilgili harcama kalemini ödemek istememesini örnek verebiliriz. Ancak kiracı, hizmetten yararlanmadığı durumda bile aidatı ödemekle yükümlüdür. Aidat, belirlenen tarihte ödenmelidir. Apartman aidatı yasal olarak ev sahibi tarafından ödenmelidir. Ancak eğer kira sözleşmesine aidatın kiracı tarafından ödenmesi gerektiği ile ilgili bir madde eklendiyse, bu sorumluluk artık kiracıya ait hale gelmiştir.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere bakıldığı zaman, en yüksek aidat bedellerinin İstanbul Avrupa Yakası'ndan alındığı görülüyor. En düşük apartman aidatları sıralamasında ise Ankara ilk sırada. Elbette apartman aidatlarının fiyatları şehirlerin ilçelerine ve konut projelerine göre değişiklik gösteriyor. Buna bağlı olarak Ankara'daki bir apartman aidatının, İstanbul Avrupa Yakası'ndakinden daha pahalı olduğu durumlarla da karşılaşılabilir. Apartman aidatları ile ilgili yapılan araştırmalarda, refah seviyesi yükseldikçe aidat bedelinin de yükseldiği görülüyor. Bazı durumlarda apartman aidat fiyatları düşebiliyor. Örneğin İstanbul Kadıköy'de yeni konut projelerinin yapılması, aidat fiyatlarını düşürdü. Bu durum, Kadıköy kiralık daire arayışında olan öğrenciler için iyi bir haber.

Eğer siz de üniversite hayatınıza farklı bir şehirde devam edecekseniz, kiralık daire arayışınızı sonlandırmadan önce mutlaka apartman aidatları ile ilgili detaylı bir araştırma yapın. Ayrıca apartman aidatları konusu da dahil olmak üzere kiralık daire arayışınızda aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını Zingat.com Blog sayfasında bulabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi