Çaycuma Belediye Meclisinin ocak ayı toplantısı meclis toplantı salonunda yapıldı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın 2019 yılı çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdiği toplantıya belediye meclisi üyeleri, daire amirleri ve belediye personelinin yanı sıra CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk de katıldı. Belediyede sözleşmeli olarak çalışan personelin 2020 yılı maaşlarının belirlendiği toplantıda Kıyı Ege Belediyeler Birliğine üye olunması da karar altına alındı. Denetim Kurulu üyeliklerine seçim yapılarak, üyelere ödenecek ücretlerin belirlendiği toplantının önemlikararlarından birini de, ilçe sınırları içinde şehircilik faaliyetlerinin daha düzgün şekilde yürütülebilmesi için bir Estetik Komisyonu kurulması oluşturdu. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün oy birliğiyle kabul edilen önerisi, planlanan komisyonun çalışma yönetmeliğini belirlemek üzere İmar Komisyonuna havale edildi.

HAVUZU MUTLAKA BİZİM YA DA ÇAYCUMALI BİR MÜTEŞEBBİS GRUBUN İŞLETMESİ GEREKİYOR

Belediye Meclisine süren yatırımlarla ilgili bilgi veren Kantarcı, "İçinde kapalı yüzme yarı olimpik yüzme havuzu bulunan spor merkezimiz, maalesef belediye binamız gibi, müteahhidin işlerinin bozulması nedeniyle sekteye uğradı. Orada da yarım kalan işleri biz tamamlamaya çalışıyoruz. Sayın vekilimiz Ahmet Çolakoğlu tarafından buranın bakanlığa devri konusunda bir girişim oldu. İnce işlerinin tamamlanması için yaklaşık 6 milyon liraya yakın bir kaynağa ihtiyaç var. Ayrıca işletme maliyetlerinin getireceği yükler de söz konusu. Geçen gün de kendisiyle konuştuk, benim ona şöyle bir teklifim oldu: 'Biz bakanlığa devredelim. Bakanlık yatırımı tamamlasın. Ama işletmesini biz ya da Çaycuma'dan oluşacak teşebbüse versin.' Buranın işletmesi sırasında inisiyatif bakanlıkta olmamalıdır. Çünkü genel anlamda devletin kötü bir işletmeci olduğunu düşünüyorum. Buraya çok emek verdik. Projesini Türkiye çapında bir yarışmayla elde ettik. Yanındaki tenis kortu, halı sahalarıyla Batı Karadeniz Bölgesi'nde hiçbir belediyenin sahip olmadığı bir kompleksi içeriyor. O halde inisiyatifin elimizden çıkmaması lazım" dedi.

YURT-KUR BİNALARIMIZI ÇÜRÜTÜYOR

Tümüyle devir konusunun kendine sıcak gelmediğini söyleyen Kantarcı, "Ben mülkiyetin kime ait olduğunu önemsemiyorum, önemli olan Çaycuma'ya böyle bir tesisin kazandırılması. Ama önümüzde de SEKA Sosyal Tesisleri'nde, Yurt Kur'a devredilen yer gibi kötü bir de örnek var. O bölgede bulunan 26 dönümlük arazide şu anda hiçbir şey yapamıyoruz. Arazinin içinde 8 bloğu kullanıyorlar, 7 bloğu hiç kullanmadıkları için terk edilmiş halde duruyor. 'Bize geri verin' diyoruz, vermiyorlar. 'Kullanın' diyoruz kullanmıyorlar. Hukuk yoluna başvurduk, mahkeme de kilitlendi. Oradaki binalarımız resmen çürüyor. Böyle bir güzide tesisin de sonu ne olacağı belli olmayan bir maceraya sürüklemek istemiyoruz. Çünkü bu yüzme havuzu çok önemli. Yeni doğan çocuktan yürüyemeyen yaşlımıza kadar herkesin kullanabileceği bir yer. Biliyorsunuz yürüyemeyen insanlar bile yüzebiliyor. O açıdan bakıldığında,yüzme, sağlıklı bir yaşam için en başta gelen spor dalı. Doktorlar da zaten 'Sağlığınız için yüzün' diyor. Biz deniz kenarındayız ama malum Karadeniz'in kıyısındayız. Hem derinliği nedeniyle yüzmek zor, hem de mevsim kısa. 12 ay boyunca yalnızca Çaycuma'ya değil, çevre ilçeler de içinde 150-200 bin kişiye hitap edecek bir tesisin üzerinde konuşuyoruz. O açıdan çok doğru karar vermemiz lazım" dedi.

ÖZ KAYNAK GELİRLERİMİZ MERKEZİ İDAREDEN GELEN PAYIN ÇOK ÜSTÜNE ÇIKTI

Belediyenin mali durumu hakkında da bilgi veren Kantarcı, "Bu yıl tahsilat seferberliği yapacağız. Vatandaşım geçim şartları gerçekten çok zor ama biz de belediyemizin alacaklarını tahsil etmek zorundayız. 2004'ten itibaren belediye bütçemizin tahmin ve gerçekleşme oranlarıyla gelir-giderlerini grafik hale getirdik. Grafik 2014'ten itibaren yukarıya doğru iyice dikildi. Bütçemiz 50 milyon lira civarına ulaştı. Bu çok önemli bir performans. Geldiğimiz 2014 yılından bu yana merkezi idareden gelen paylarla, kendi öz kaynak gelirlerimizin oranı yer değiştirdi. Önceden merkezi idarenin payı yüzde 60, öz kaynaklarımızın oranı yüzde 40'tı. Şimdi tam tersine döndü. Merkezi idareden gelen gelirlerde son 3-4 yıldır herhangi bir artış ne yazık ki yok. Yerinde sayıyor, hatta azalıyor bile diyebiliriz. Ama giderlerimiz çok arttı. Deminde söylediğimiz gibi 300 küsur kişilik dev bir orduyuz. Ciddi bir personel giderimiz de var. Biz ancak bu bütçe disiplini sayesinde yatırımlarımızı aksatmadan sürdürebiliyoruz" dedi.

MEHMET DADA VE MEHMET KARAKAŞ'A TAKDİRNAME VERDİ

Başkan Kantarcı Belediye Meclis toplantısında İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Mehmet Dada ve Muhtarlık İşleri Müdür Vekili Mehmet Karakaş'a üstün gayret ve başarılarıyla belediyeye yaptıkları katkılar nedeniyle birer takdir ve teşekkür belgesi verdi.Kantarcı, "Bütün arkadaşlarımız bu yıl ellerinden geldiğince görevlerini yaptı ama iki arkadaşımıza sizlerin huzurunda özel olarak teşekkür etmek istiyorum" diyerek yanına çağırdığı Mehmet Dada için, "Çaycuma Belediyesi için son dere yararlı bir harita mühendisi olan arkadaşımız göreve başladığı günden beri İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün başta 18 olmak üzere birçok imar uygulamasının başarıyla hayata geçirilmesinde büyük rol oynadı. Bunlar için müthiş bir özveri ve bilgi birikimiyle çalışarak belediyemize büyük katkılar sundu. Kendisini tebrik ediyor başarılı çalışmalarının devamını diliyorum" dedi. Kantarcı, Muhtarlık İşleri Müdür Vekili Mehmet Karakaş'a ise"Göreve başladığımda numarataj ihalesini kazanan firmanın personeli olarak çalışıyordu. Üstün başarısını gördüğüm için onu bırakmadım, firmanın görevini tamamlamasının ardından belediyeye işe aldım. O da o kadar güzel çalışmalar yaptı ki, şimdiki adı Muhtarlık Müdürlüğüne dönen Emlak Servisini bir numaralı yıldız haline getirdi. Belediyemizin eskiye doğru birçok sorununu çözdü. Tüm beyannameler yenilendi. Yaratıcılığı ve yüksek mevzuat bilgisiyle kimsenin aklına gelmeyen son derece önemli uygulamalara imza attı. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" diyerek verdi.