Türkiye'nin en büyük kentsel haritalama projesi başarıyla tamamlandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle Bursa'nın İdari Sınırlarını kaplayan 12 bin 500 kilometrekarelik alanın 3 boyutlu sayısal haritalanması projesine 2015 yılında başlanmıştı. Yüklenicisinin Mescioğlu A.Ş. olduğu projenin Kontrol ve Müşavirlik görevi Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü tarafından yürütüldü. 3 yıl süren proje kapsamında çift motorlu uçakla 4 bin metre yüksekliğinde 150 saat uçuş yapılarak 45 bin adet sayısal fotoğraf alındı.
Hava fotoğraflarının koordinatlandırılabilmesi amacıyla Bursa geneline dağılmış bin 500 yer noktası tespit edildi ve koordinatlandırıldı. Bu veriler kullanılarak gerçekleştirilen fotogrametrik değerlendirme işlemleri neticesinde 3 boyutlu (Ortofoto haritalar dahil) 34000 pafta (harita) üretildi.
Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında kullanılmaya hazır halde üretilen 3 boyutlu sayısal haritalar sayesinde Bursa sınırları içerisindeki tüm mühendislik hizmetlerinin daha sağlıklı ve daha ekonomik yürütülmesi hedefleniyor. Ayrıca su, elektrik ve emlak vergisi gibi konularda kayıp, kaçak ve borç gibi olumsuz durumların asgariye indirilmesi bekleniyor. BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Böylesi büyük bir projenin müşavirlik hizmetlerini yürütmüş ve projenin başarıyla tamamlanmasını sağlamış olmalarından dolayı başta Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çetin Mekik olmak üzere tüm bölüm çalışanlarını kutlarım. Bu proje kapsamında Kontrol ve Müşavirlik hizmetleri için Üniversitemizi seçerek bizlere duydukları güveni gösteren BUSKİ Genel Müdürlüğü'ne ve özelinde Emlak-İstimlak Şubesi Daire Başkanlığı'na en kalbi teşekkürlerimi sunarım. Proje süresince kontrol anlamında arkadaşlarımızın değerlendirme ve tespitlerini düzeltme ve yerine getirme noktasında titizlikle çalışan yüklenici Mescioğlu A.Ş. çalışanlarına da teşekkürlerimi sunarım" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi