Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesindeki termik santraller halkın tepkisini çekiyor. Hava kirliliğinin yanı sıra çevre kirliliğinin de yaşandığı belde halkı, "Bizi dinleyen yok" diye tepkisini dile getirdi.

Çatalağzı beldesinde geçen yıllarda özelleştirilen termik santralin yanı sıra özel şirket tarafından da kurulan termik santraller, halkın tepkisine neden oluyor. Elektrik üretiminde kullanılan santrallerin; beldeye hava ve çevre kirliliği yaydığını iddia eden vatandaşlar, yapılan eylemlerle tepkilerini dile getirdiklerini ifade ettiler.

Beldedeki birçok vatandaşın kanser hastası olduğunu söyleyen Hanife Yılmaz, "Asla termik santral yapılmasını istemedik. Eylemlere de katıldık. Halkı dinleyen yok zaten. Burada hep insanlar hasta. Kanserden ölüyorlar. Çoğu vatandaş kanser hastası. İnsanlar akciğer rahatsızlığı yaşıyor. Tepkimizi hep dile getirdik" diye konuştu.

"52 yıldır pisliği çekiyoruz"

52 yıldan bu yana Çatalağzı beldesinde yaşayan Emin Gülser ise termik santrallere karşı olduklarını söyledi. Çocuklarının iş nedeniyle başka şehirlerde yaşadığını da hatırlatan Gülser, şöyle dedi:

"52 senedir Çatalağzı'nda yaşıyorum. Termik santrallere karşıyız. 52 yıldan beri bunların pisliğini çekiyoruz. Halk için santrallerin beldemizde yaptığı bir şey yok. Daha da santral yapmak istiyorlar. Biz bunlara karşıyız. İş imkanı diye bir şey yok. Benim de iki çocuğum var. Doğma büyüme akrabalarımızın da çocukları benim çocuklarım da başka şehirlerde yaşıyor. Burada termik santralde çalışıp da emekli olan arkadaşlar bile fazla yaşamıyor. Birkaç arkadaşımızı öyle kaybettik. Tepkimizi dile getiriyoruz ama dinleyen yok. Tepkimiz santrallere karşı büyük ama halk olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Çocuklarımızın işe gireceğini söylediler. Arazileri satın aldılar. Bu sene kestaneler olmadı. Üzümler, cevizler olmadı. Doğaya etkisi var. Biz bunu birebir yaşadık."

"Biz burada yaşamak istiyoruz"

TEMA Vakfı Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan ise Zonguldak'ın kömür karası bir şehir olmadığını ifade ederek, kömür kentine kömür ithal edildiğini hatırlattı. Aydan, şöyle devam etti:

"Çatalağzı Zonguldak ve bölge için kanayan bir yara durumunda şuanda termik santrallerin durumu 3 bin MW elektrik üretmekte ve burada amaç bir hükumet politikası olarak 6 bin MW çıkmak bizim bölgemiz enerji üssü ilan edildi. Bunun sebebi Zonguldak'ın kömürü var ve değerlenecek, iş olanakları ve elektrik ihtiyacını karşılamak bunların hiç birinin doğru olmadığını biliyoruz. Daha önce küçük megavatlık termik santralden sonra özel sektör buraya yatırım yaptı. Önce liman yapımı ithal kömüre dayalı termik santrali peş peşe kurdu. Şuanda 4 ünite aktif olarak çalışıyor. Ukrayna'dan Kolombiya'dan buraya kömür gelmekte ve bu kömür kullanılmakta artık dünya başka bir yere gitmekte küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden biri karbon emisyonları ve kömür yanmasıyla ortaya çıkan gazlar. Termik santraller kurulurken işsizliğe çare bulunacağı söylediler. İşsizlik sayısı oldukça yüksek. Şuan çalışan işçilerin işten çıkarılması söz konusu ayrıca enerji ihtiyaçlarına ihtiyacımız yok. Bizim istediğimiz Üretilen mevcut enerjinin verimli kullanılması tasarruf tedbirlerinin uygulanması ayrıca yeni yatırımlar yapılacaksa bunların da hem insan sağlığına hem de tüm canlıları zehirleyip kirletmeyen rüzgar ve güneş enerji yatırımlarına yönelinmesi Zonguldak ve çevresinde bir büyük sağlık sorunları yaşanmakta her gün bir yakınımızın kanser olduğunu duyuyoruz. Santrallerde yakılan kömürlerden zehirli gazlar havaya salınmakta ayrıca atıkların bir kısmı kül barajına bir kısmı ise denizlere gitmektedir atık mevzusu da önemli bir tehdit. Bunlarında içinde zehir maddeler ve ağır metaller var. Kül barajının hemen yakınında evler var biz o bölgeye çok sık gittiğimiz için biliyoruz. Orada yaşayan insanlar sürekli hasta oluyor. Bölgemiz büyük bir santral tehditti altında termik cehennemi yolunda hızla ilerliyor. Bizler Zonguldak'ı seviyoruz burada doğduk burada büyüdük. Zonguldak dışarıdan insanların tahmin ettiği gibi kömür karası kasvetli bir şehir değil son derece doğal ormanlarımız var. Biz burada yaşamak istiyoruz. Yaşam hakkına sahip çıkmak adına da yeni termik santral projelerinin durdurulmasını istiyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi