Türkiye'nin en büyük kömür madeni havzasında maden ocaklarında binlerce can göçük, grizu ve maden ocaklarındaki patlamalarda yitip gitti. Ölen madencilerden geriye ise gözü yaşlı ve hamile eşler kaldı. Zonguldak'ın siyasetçi kimliğiyle tanıdığı Hamdi Ayan da o isimlerden birisi... Hamdi Ayan'ın babasının adı da Hamdi... Bu ismi ona annesi Rahime Ayan verdi. Çünkü Baba Hamdi Ayan, 1968 yılında TTK Kozlu Müessesi'nde meydana grizuda hayatını kaybetmişti. Anne Rahime Ayan, eşinin isminin karnında daha 2 aylık bile olmayan bebeğiyle yaşamasını istiyordu.

BABA HAMDİ AYAN 31 YAŞINDA GRİZUDA ÖLDÜ

Tarihler 31 Mart 1968'i gösteriyordu. Baba Hamdi Ayan, 16:00-24:00 vardiyasında çalışmak için evden çıktı, Kozlu TTK'daki maden ocağına girdi. Rahime Ayan, maden ocağından gelecek olan eşi ile yılbaşını geçirmek için hazırlık yapıyordu. Yılbaşına saatler kala maden ocağında bir patlama meydana geldi ve 5 maden işçisi grizu nedeniyle maden ocağında mahsur kaldı. O işçilerden birisi 31 yaşındaki Hamdi Ayan'dı... Baba Hamdi Ayan'ın maden ocağından cansız bedeni çıkartıldı.

"EĞER BİR OĞLUM OLURSA ADINI HAMDİ KOYACAĞIM"

TTK Kozlu Müessesi'nde Maden Teknikeri olarak emekli olan Hamdi Ayan, o hikayeyi şöyle anlatıyor;

"31 Mart 1968 yılı... Ben o zaman annemin karnındayım. 2 aylık hamileymiş annem bana. Babam Hamdi Ayan, TTK Kozlu Müessesi'nde maden işçisi... Öğle vardiyasında maden ocağına giriyor. O akşam bir grizu faciası yaşanmış ve aynı galeride çalışan 5 maden işçisi o faciada hayatını kaybetmiş. Onlardan birisi de babam Hamdi Ayan... Babam hayatını kaybettiğinde 31 yaşındaymış. Annem o gün 'Eğer bir oğlum olursa adını Hamdi koyacağım, seni yaşatamadık adını yaşatacağım' demiş. Tabi 7 ay sonra filan ben dünyaya gelmişim. Annem, benim adımı babam Hamdi Ayan'ın adını koymuş, babamın adını benimle yaşatmak istemiş.

"BABAMIN HAYATINI KAYBETTİĞİ O GALERİYİ GÖRMEK İSTİYORDUM"

Tabi daha çocuğuz olan bitenden haberimiz yok. Büyüdükçe bu hikaye bize anlatıldı. Ben hep babamın hayatını kaybettiği maden ocağını görmek istedim. Karaelmas Üniversitesi Maden Teknikerliği Bölümü'nü dereceyle bitirdim. O dönemde Üzülmez Müessesi'nde bir boşluk vardı. Bölüm Başkanımız orada çalışmamın yükselmem açısından iyi olacağını ve gerekli görüşmeleri de benim için yapabileceğimi söyledi. Bunu kabul etmedim. Ben babamın hayatını kaybettiği o galeriyi görmek istiyordum. Kozlu Müessesi'nde çalışmak istediğimi söyledim. Allah da nasip etti Kozlu'da Maden Teknikeri olarak işe başladım.

"ANNEM 'ORADA BİR HAMDİ'Mİ KAYBETTİM BİR HAMDİ'Mİ DAHA KAYBEDEMEM' DEDİ"

Kozlu Müessesi'nde işe başladığımda ilk işim adını taşıdığım babam Hamdi Ayan'ın hayatını kaybettiği galeriyi görmek oldu. Tabi Kozlu'ya tayinimin çıktığını duyan annem izin vermedi, orada çalışmamı istemedi. 'Ben orada bir Hamdi'mi kaybettim, bir Hamdi'mi daha kaybedemem, buna dayanamam' dedi. Tabi annemi bir şekilde ikna ettim, babamın rahmetli olduğu o yerde çalışmaya başladım. Burada çalıştım, ekmeğimizi alın teriyle kazandık ve Allah nasip etti buradan emekli olduk.

"BENİM BU ŞEHİRDE ANILARIM VAR, BU ŞEHİRDE ACILARIM VAR' DERKEN ASLINDA BUNUN ALTINDA YATANLAR BUNLARDI"

Biliyorsunuz maden ocağında çalışırken ülkümüzün, davamızın peşinde koştuk, siyaset yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ben her zaman 'Benim bu şehirde anılarım var, bu şehirde acılarım var' derken aslında bunun altında yatanlar bunlardı. Bu hikayeyi kimse bilmez, anlatmayı da istemedim. Her zaman 'Hamdi' ismine kayık olmaya çalıştım ve babama bir söz verdim. Onun adına leke sürdürmeden bu kente bir şeyler vereceğim dedim. Başka çocuklara babalarının ismi verilmesin diye mücadele ettim. Bugün Zonguldak Belediye Başkan Adayı olduysam bu şehre bir şeyler vermek için bu yola çıktım. Ben siyasetçiden öte bu şehre bir şeyler vermek isteyen bir kardeşiniz, bir oğlunuz, bir ağabeyiniz olarak sizlerin yanında olmak istedim.

"BANA HER ZAMAN ZONGULDAK SAHİP ÇIKTI"

İnsan sevdiği, anılar yaşadığı şehre ve insanlara karşı sorumluluk duyar ve bir şeyler yapmak ister. Ben de bunun için mücadele ediyorum. Zonguldak her zaman bana sahip çıktı, Allah Zonguldaklılardan razı olsun. Ben de onların sorunlarına çare olmak için MHP'den 2 dönem Merkez İlçe Başkanlığı, 3 dönem İl Başkanlığı görevi yaptım, kapımıza her gelenin sorununu kendi sorunum bildim ve elimden geleni yaptım. Milletvekili Adayı oldum, 40 binin üzerinde oy aldım. Şimdi ise Zonguldak Belediye Başkanı Adayı oldum. Onlar her dönemde bize sahip çıktılar, sağ olsunlar var olsunlar. Yine sahip çıkacaklardır."

Editör: Pusula Gazetesi