TTK'nın Karadon'da Lavuar ihalesini kazanan Zafer Madencilik 2016 yılı içerisinde tesisi kurup Ocak 2017 de kömür yıkamaya başlayacaktı. Ancak makinelerini Çin'de yaptırdığını, nakliyenin gecikeceğini belirterek TTK Genel Müdürlüğünü ikna edip süre istedi. İdare her ne hikmetse bu firmaya 2016 yılından itibaren süre uzatma verdi. TTK'nın kömürünü yıkayan Acarlar Mühendislik'in 8 Mart 2018 ile sözleşme sona ermesine rağmen Zafer Madencilik'in tesisleri hala devreye sokulamadı.

TTK Karadon Müessesesi'ne bağlı maden ocaklarından çıkartılan kömür stoklarda birikmeye başladı.

Zafer Madencilik, bu kadar gecikmede bahanesi Acarların kendilerini mahkemeye verdiğini ve mahkeme kararı neticesine göre tesis kurma işlemlerine başladıklarını söylüyorlar.

Oysa Acarlar Mühendislik, 2011 de ihaleye giren diğer firmalarca mahkemeye verilmişti. Acarlar Mühendislik, TTK'ya yazı yazıp "Mahkeme sonucuna göre tesisi kurayım" demiş, TTK, "Siz tesisinizi kurun. Mahkeme kararları gecikebilir" demişti Devam eden mahkemeye rağmen Acarlara Mühendislik'e lavuarı kurdurdular.

Zafer Madencilik'in de aynı durumu oldu. Ancak mahkeme kararı kendileri lehine yanıt verinceye kadar beklediler. Mahteme kararı ellerine ulaştıktan sonra tesisi kurma çalışmalarına başladılar.

Zafer Madencilik'e tanınan tolerans, Acarlara Mühendislik'e yapılmış olsaydı, Acarlar son bir yıldır doğrudan hizmet alımı ile fahiş fiyatla kömür yıkamazdı.

Zafer Madencilik ihaleyi ton başına 6.9 liraya kazanmıştı.

Acarlar Mühendislik ise, Zafer Madencilik lavuarı kurmadığı için TTK'ya doğrudan alım yöntemiyle kömürün tonunu 14.5 liradan yıkadı.

Amasra'da lavuar ilahesini alan Zonguldak firması Karbomed Madencilik'e süre verilmemiş, ihalesi feshedilmiş, teminatı yakılmıştı. Elazığlı Zafer Madencilik'e gösterilen tolerans, Zonguldak firmasına gösterilmemişti.

Zafer Madencilik'in Çatalağzı'nda kurduğu lavuarın ne zaman tam kapasite ile hizmete gireceği bilinmiyor.

Editör: Pusula Gazetesi