Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak 18 maddelik Anayasa değişikliği referandumu öncesinde partisinin çalışmalarına destek vermek amacıyla dün Zonguldak'a geldi. Alaplı'dan gezilerine başlayan Kesici, Ereğli'nin ardından Merkez ilçede referandum çalışmalarını sürdürdü.

Milletvekili İlhan Kesici, Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş'la birlikte partisinin Zonguldak İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; CHP İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Fikret Zaman ile partililer katıldı.

CHP İl Başkanı Ahmet Altun, ziyaret için CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'ye teşekkür ederek, çalışmalar hakkında kendisi ile bilgi alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, 16 Nisan'da yapılacak referandumu bir seçim olarak görmediklerini, seçim olarak görüldüğü zaman 17 Nisan sabahında hükümet değişikliği olmayacağını söyledi.

Referandum da gönlünün "hayır" çıkmasından yana olduğunu belirten Milletvekili Kesici, şöyle dedi:

"Memleket için hayırlı gördüğümüz için öyle diyoruz. Ama 'hayır' çıkması halinde de ertesi gün sabah Türkiye'nin siyasi düzeninde bir değişiklik olmayacak. Cumhurbaşkanımız Cumhurbaşkanı, Başbakanımız Başbakan, Bakanlarımız görevlerini devam edecekler. O yüzden bir siyasi bir sonucu olmayacak. Ama şöyle bir sonucu olacak. 'Hayır' çıkması halinde bu sadece bizim için hayırlı sonuç olmaz, kanaatime göre iktidar partisi için de hayırlı bir sonuç olacak. Aklı olan insan, 'Allah Allah şimdiye kadar bu millet bize niye oy verdi? Bundan oy vermedi. Acaba bir eksiğimiz mi var, bir noksanımız mı oldu, yanlışımız mı oldu?' diye düşünür. Eğer düzeltilebilecek tedbirler alırlarsa, memleket için güzel olur, kendileri için de güzel olur. Bizim içinde, memleket içinde güzel olur. O yüzden ben 'Hayır'ın çıkmasını hayırlı görüyorum. Öbür bölümü 'Evet' çıkması halinde çok yüksek bir belirsizlik var. Aklın hayalin alamayacağı kadar muğlak ve belirsiz bir yeni Türkiye'ye girilmiş oluyor. Bu iyi bir şey değil. Bu 18 madde en az 2 bin en fazla 7 bin kanun değişikliğini icap ettiriyor. Çok kapsamlı. Neyle karşılaşabileceğimizi, nelerin olabileceğini Allah bir hiç kimse bilmiyor. Belki Sayın Cumhurbaşkanı da bilmiyor. Benim kanaatim böyle. O yüzden bu kadar belirsizlik ülkeler için iyi değildir."

Anayasanın 8'inci maddesinin Cumhurbaşkanının yetkilerini, görevlerini belirleyen bir madde olduğunu vurgulayan Kesici, şöyle devam etti:

"Allah sizi inandırsın, Türkiye'de ne kadar güç, kudret, makam, mevki, yetki varsa tamamını tek bir kişide topluyor. Bu paranın çoğu, başka varlıkların çoğu azdırır insanları. 'Ben neymişim' filan dedittirir. Bu kadar güç, kuvvet evliyayı bile azdırır. Evliya azar mı? Halbuki azmaz, ama bu kadar güç ona bile çok gelir. Cumhurbaşkanı o, Başbakan o, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanı o, bütün büyük hukuk kurumlarının başkanlarını, üyelerini seçen o, ekonominin başı o, bütçeyi hazırlayan o. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çok tehlikeli maddelerinden bir tanesi de şu: 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar verir' diyor. Bu savaşa sokar demektir. Sabah kalkacak, gece ne haldeyse onu bilmiyoruz; 'Ordular Suriye'ye, ordular Irak'a diyebilecek. Buna ne TBMM'ne danışmak zaruriyeti var, ne hiç kimseye. Bu kadar yetki iyi değil. Daha da ilerisi kötü... Bu sıkıntıya rağmen bu konu halka intikal etmiş, halk bu işin tek adam rejimine doğru gittiğini, bu kadar yetkinin bir kişiye verilmesinin çok yanlış olduğunu, çok büyük yanlış sonuçlar doğuracağını, hissetmeye başlamış. 16 Nisan akşamı ya da 17 Nisan sabahı hayırlı bir sonuç çıkacağını umuyorum."

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, daha sonra beraberindekilerle birlikte Çaycuma'da referandum çalışmalarını sürdürdü.

Editör: Pusula Gazetesi