İçlerinde Zonguldak'ın da yer aldığı, Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan 15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi Ak Parti ve MHP'lilerin oylarıyla dün gece Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunun görüşmeleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kanser hastası bir çocuğun resmini milletvekili sıralarına doğru gösterip "bu çocuğun gözlerine nasıl bakacaksınız" diye sordu.

Milletvekili tepkisini, kanunun mecliste kabulü sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla da sürdürdü. Deniz Yavuzyılmaz twitter hesabından yaptığı paylaşımda; "Filtresiz 15 termik santralin 2,5 yıl daha doğayı zehirlemesini öngören 50. Madde Ak Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi. İçim yanarak Sağlık Bakanlığı'ndan, ÇATES'in bulunduğu Zonguldak'taki Çocuk Onkoloji Bölümünü büyütmesini talep ediyorum. Yazıklar olsun.." ifadelerine yer verdi.

CHP'li Milletvekilinin, kanunun kabulü öncesinde genel kurulda yaptığı konuşmada satır başları şu şekilde oluştu;

'15 termik santralin bulunduğu illerde 15 tane çocuk onkoloji bölümü var.'

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2013 yılından itibaren özelleştirilen ve toplam 15 termik santralinin çevre yatırımlarını ve filtre takmalarını iki buçuk yıl daha erteleyen bir zehir tasarısıyla karşı karşıyayız. Sanayi Komisyonundan geçiremediğiniz bu teklifi torba yasayla getirdiniz. Ben de size, sadece on günde toplanan yaklaşık 100 bin imzayı getirdim. Altı yıldır bu santraller bacalarına filtre takmadılar. Hangi bacalarına takmadılar? Bu bacalarına takmadılar. Bu bacalarına takmadılar da ne oldu? Bu bacalarına takmadılar da bu oldu. Evet, 15 termik santralin bulunduğu illerdeki toplam çocuk onkoloji hastanesi sayısı kaç biliyor musunuz? 15. Ne tesadüf değil mi, filtre takmayan 15 termik santralin bulunduğu illerde 15 tane çocuk onkoloji bölümü var.

'Gözlerinin içine bakabiliyor musunuz?'

Gözlerinin içine bakabiliyor musunuz? Bu çocuklar bizim de, sizin de çocuklarınız. Hepimizin çocukları. Bu çocuklara sahip çıkmaktır gerçek vatanseverlik. Özellikle ben bir elektrik mühendisi olarak söylüyorum, teknik olarak söylüyorum, konuya derinlikli ve araştırarak yaklaştığımızda ulaştığımız sonuçlar var, bilimsel olarak da bunları size daha önce de gösterdik, ispat ettik. Bakın, Zonguldak ili Kilimli ilçesi Çatalağzı beldesi hava kirliliği analiz raporu. Kim hazırlamış? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mayıs 2018'te hazırlamış. 4 noktada yaptığı ölçümlerde insan sağlığına, doğa sağlığına zarar veren etki yüzde 100'lerin üzerinde. Bize "Eğer bu 15 termik santral kapatılırsa, durdurulursa, filtre takılana kadar durdurulursa bir enerji açığı doğar." dediler. Enerji açığı doğmayacağını ispat ettik. Kalan termik santrallerin kapasite kullanımlarını yüzde 78'den yüzde 88'e çıkararak ve barajlardaki kapasite kullanımını da yüzde 22'den yüzde 35'e çıkararak Türkiye'de enterkonnekte sistem üzerinden yapılacak çalışmayla bir enerji açığı doğmayacağını ve ekstra maliyet doğmayacağını bilimsel olarak ispat ettik. Şimdi gelelim ikinci konuya. Nedir ikinci konu? İstihdam.

'Çok geç olmadan, bir ağaç daha kurumadan, bir çocuğumuz daha kanser olmadan.'

Bu termik santraller 31/12/2019 tarihinde filtrelerini takmak üzere durursa bu termik santrallerde çalışan vatandaşlarımız istihdam edilebilirler mi? Evet, 15 bin çalışan istihdam edilebilir. Nasıl istihdam edilir? Kapasite mekanizması teşvikleri 2018 ve 2019 yıllarında bu termik santrallere 1 milyar 100 milyon TL olarak ödendi. İşte bu verilen teşvikin aynısı bu 15 bin işçiye kadar verilebilir ve istihdam sağlanabilir. Dolayısıyla konuya bilimsel olarak yaklaşalım, konuya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve tüm doğaya, doğa haklarına sahip çıkmak bakımından yaklaşalım ve gelin, daha büyük felaketlere sebebiyet vermeden bu yanlıştan dönün. Çok geç olmadan, bir ağaç daha kurumadan, bir çocuğumuz daha kanser olmadan.

Editör: Pusula Gazetesi