Zonguldak'ta imar kirliği almış başını gidiyor. Toptancılar Sokağı'nda faaliyet gösteren Berrak Simit Sarayı'nın kat kat balkon çıkarak neredeyse sokağı kapatmasına kimse sesini çıkartmadı.
Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'ın, Belediye Meclis Üyelerinin ve Zabıta Ekiplerinin her gün geçtiği sokakta yapılan bu imar kirliliğine ses çıkartılmaması tepkilere neden oluyor.
UZMANINDAN AÇIKLAMA GELDİ
Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi Turhan Demirtaş, haberle ilgili Pusula'ya şu açıklamalarda bulundu:
İmar Kanunu uygulama yönetmeliği bu konudaki hükmünü çok açık şekilde tarif ederek açıklıyor,
Çıkmalar
MADDE 41 - Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabilir. Ancak:
a) Kapalı çıkmalar;
1) Parsellerin yol cephelerinde parsel sınırları içerisinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla 1.50 metre taşacak şekilde yapılabilir.
b) Açık çıkmalar;
1) Parsellerin yol cephelerinde parsel sınırları içerisinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla 1.50 metre taşacak şekilde yapılabilir.
4) Bitişik nizamda bitişik olduğu komşu sınırına 2.00 metreden fazla yaklaşamaz.
Saçaklar
MADDE 42 - (1) Uygulama imar planında belirlenmemiş ise 1.00 metreyi geçmeyen saçak yapılabilir. Saçakların şekli ve genişliği, yörenin mimari karakterine ve yapılacak yapıların özelliğine göre mimari estetik komisyonu kararı alınarak ilgili idarece de tayin edilebilir.
(2) Saçaklar parsel sınırlarını aşamaz.

Yasa maddelerinden de anlaşılacağı gibi, hiçbir bina, kendine ait olmayan parsele müdahale edemez. Hele ki bu parsel kamu malı, halkın malı yol, meydan, yeşil alan gibi yerler ise buna kesinlikle müsaade edilmez.
Ancak yazınızdan ve gördüklerimizden yollara çıkmaların nasıl olabildiği sorunuza cevabım, ancak belediyenin göz yummasıyla olacağıdır.
Önce Zabıta Müdürlüğü elemanları her gün geçtikleri yolda yapılan çıkmayı tespit edip müdürlüğe, o da imar işleri müdürlüğüne aktarır.
Eğer zabıta memuru bunları tutanak tutmayıp görmezden geldiyse o memurlar için derhal işten atılma işlemleri başlatılmalı.
Yok memurlar tutanak tutup müdürlüğe aktardılarsa, müdür gereğini yapmayıp, imar müdürlüğüne bildirmeyip evrakı sümen altı etti ise, o müdür için de derhal işten el çektirilmeli, savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır.
Ancak, Zabıta Müdürü belge ve bilgileri imar müdürüne verdi de imar müdürü gereğini yapmadı ise, o zaman imar müdürü derhal görevden alınmalı ve savcılığa suç duyurusu yapılmalıdır.
Son karar tabii ki Belediye Başkanınındır.
Benim kişisel görüşüm; Sayın Selim ALAN' ın belediyedeki, geçmişten gelen bu çirkin ilişkileri bilmediği, ama öğrendiğinde kesinlikle gereğini yapacağı yönündedir.
Yasa çok açık, bu tür çıkmaların yıkılması gerekir. Yıkıncaya kadar da encümence belirlenecek en üst miktarda işgaliye alınması kararı uygun olabilir.