Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, aynı zamanda bir KİT kuruluşu olan BOTAŞ A.Ş'nin Tuz Gölü'nün altında bulunan yeraltı gaz depolama tesisini, komisyon üyesi milletvekilleriyle birlikte ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulundu.

Yavuzyılmaz, dün itibariyle gerçekleşen ziyareti esnasında, BOTAŞ AŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile özel bir görüşme de gerçekleştirerek, BOTAŞ'ın, tesislerinde kullandığı alev sızdırmaz sertifikalı malzemelerin, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) satın alınarak tedarik edilmesini teklif etti. Kurumun merkez atölyesinde üretilen ATEX (Alev Sızdırmazlık) sertifikalı ürünlerin ithal ürünlere kıyasla çok daha uygun maliyetlerle üretilebildiğini belirten milletvekili, TTK'nın, 2018 yılı faaliyet raporuna göre, ürettiği alev sızdırmaz malzemelerle ithalata bağımlılığını azaltarak 17milyon TL tasarruf sağladığının da altını çizdi.

CHP'li Milletvekili, konuya istinaden yaptığı açıklamasında;

"Dün itibariyle, Türkiye için stratejik öneme sahip, BOTAŞ'ın Tuz Gölü'nün altında bulunan doğalgaz depolama tesisi ziyaret etmiş bulunmaktayız. Bu ziyaretimizde, BOTAŞ Genel Müdürü Sayın Burhan Özcan'la yaptığım görüşmede;

BOTAŞ'ın, tesislerinde kullandığı alev sızdırmaz özellikli malzemelerin aynılarının, TTK'nın merkez atölyelerince ürettiğini belirterek, ATEX sertifikalı bu ürünleri, TTK'dan satın almaları talebinde bulundum.

İthal muadillerine göre çok uygun maliyetlerle bu ürünleri üreten TTK, 2018 yılı faaliyet raporuna göre, ürettiği alev sızdırmaz malzemelerle ithalata bağımlılığını azaltarak 17 milyon TL tasarruf sağlamıştır.

BOTAŞ Genel Müdürümüz, TTK ile bu konuda koordinasyonun sağlanmasını tarafımdan talep etmiş, bunun üzerine TTK Genel Müdürümüzle bir görüşme yapmış bulunmaktayım. Bu görüşme neticesinde;

'Bu üretim ve satış için mevzuatta yasal bir engel bulunmadığı netleşmiştir.' Her iki Genel Müdürümüz de, konuyla ilgili detayları görüşeceklerini tarafıma belirttiler.

İki KİT Kurumu arasında sağlanmakta olan bu koordinasyonla yakın zamanda yerli ve milli ürünlerimizin daha çok üretilerek, devlet kurumlarımız arasında alım satımlarının gerçekleşeceğine ve TTK'daki istihdamında bu sayede artacağına inanıyorum."

Diyerek, sürecin takipçisi olacağının altını çizdi.

Milletvekili, daha öncesinde de TTK'nın alev sızdırmaz özellikli ürünler üreten Merkez atölyelerinin üretime devam edebilmesi için kuruma personel alınması yönünde çalışmalarda bulunmuştu.

Editör: Pusula Gazetesi