Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan ile MHP Merkez İlçe Başkanı Niyazi Kıransoy, referandum sonucuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun'un, "AK Parti olarak 1 Kasım genel seçimlerinde aldığımız oyları koruduk" açıklamasına yanıt verdi. Başkan Ayan, "Zonguldak'ta MHP olmadan AK Parti tek başına bu süreci götürmüş olsaydı, alacağı oy yüzde 40'ı geçmezdi" dedi.

Başkan Ayan, şunları söyledi:

"YÜZDE 9,5'LUK OYUMUZUN YAKLAŞIK YÜZDE 8 VEYA 9'U 'EVET' OYU OLARAK SANDIĞA YANSIDI"

"Milliyetçi Hareket Partisi, her taraftan eleştirilen bir parti haline geldi. Sandıklar açıldıktan sonra bazı CHP'li siyasiler, 'Bize biraz oy katkısı sağlasaydınız da, açık ara oy çıkartsaydık' gibi beklentiler var. 'Acaba MHP'nin oyları nerede, neden açık ara olmadı?' gibi bir düşünce var. Siyaset otoritelerine baktığınız zaman 7 Haziran genel seçimlerindeki şekillenmeye bakarsanız, Zonguldak'ta MHP olmadan AK Parti tek başına bu süreci götürmüş olsaydı, alacağı oy yüzde 40'ı geçmezdi. Referandum öncesi yapılan anketlere bakarsanız, oylar yüzde 30-40 arasındaydı. MHP'nin 1 Kasım genel seçimlerinde aldığı yüzde 9,5'luk oyun yaklaşık yüzde 8 veya 9'u bugün 'Evet' oyu olarak sandığa yansıdı. Bunlar geride kaldı. Zonguldak'ımızın bu süreçten nasıl faydalanabileceğini görmemiz lazım. Artık hükümet yeniden şekillenme, yeniden bir kabinenin oluşması içerisinde Zonguldak'ta ayrılık-gayrılıkların değil, içinde CHP teşkilatlarının da olduğu bir süreçte artık 'Zonguldak hükümetten nasıl faydalanır, nasıl kazanımlar elde edilebilir?' buna bakacağız. 'TTK'ya istihdam nasıl sağlanır, Zonguldak büyükşehir belediyesi yapılabilir mi?' bunların müzakeresini yapmak zorundayız. Burada basına büyük görevler düşüyor. Muhabirlerin yaptıkları haberler, köşe yazarlarının yazıları yapıcı yönde olmalı. Bu saatten sonra siyaset devam edecek. Hükümet sandık sonuçlarını değerlendirirken, Zonguldak'a baktıklarında, Zonguldak'ın sol fraksiyon bir şehir ve CHP'li il belediyesi olmasına rağmen çok az bir farkla kaybedilmiş il olarak gördüğünden Zonguldak'a ayrı bir önem verileceğini düşünüyorum."

"MHP, AYAĞINA PRANGALAR, ÇELMELER TAKILMAK İSTENSE DE YOLUNA DEVAM ETMİŞTİR"

"Cumhurbaşkanımızın mitinginde maden işçileri beklentilerini alamadılar. Bizim o konuyla ilgili açıklamalarımız oldu. Açıklamalarımızı yanlış yorumlayan arkadaşlarımız oldu. Burada demek istediğim; bütün siyasi partilerin bir araya gelerek Zonguldak'ta bir organizasyonun içinde sendikaları, STK'ları da alan bir süreçle kötü gidişata 'dur' demek gerektiğini söylüyorum. Eğer böyle yapmayıp bir kamplaşma yoluna gideceksek, STK'larla bir araya gelemeyeceksek o söylemiş olduğunuz şartların hızlanarak Zonguldak'ın aleyhinde yürüyeceğini görüyorum. Bu yüzden bütün arkadaşlarımız bütün kurullarla birlikte Zonguldak'ın bu şekil içerisinden düzgün bir şekilde istemesini ve almasını bilmesi süreci gelmiştir. Zonguldak'ta 'Evet' yönünde oylar çıkmış olsaydı, o kutlamada biz de yer alırdık. Dolayısıyla az bir farkla 'Hayır' oyları önde çıktığından dolayı o kutlamaların içinde yer almadık. Bizim yapmış olduğumuz ev ve kahve toplantılarında vatandaşlarımız kendilerinin fotoğraflarının çekilmesini istemediler. Basına çıkmak istemediler. Yapmış olduğumuz tüm çalışmalarda kendi içimizde toplantılarımız oldu. Kurmuş olduğumuz tüm komisyonlarda vatandaşlarımıza ulaşabildiğimiz kadar ulaştık. Adalet ve Kalkınma Partisi ülke genelinde en son seçimlerde 18 milyon oy aldı. Bugün ise 25 milyon oy çıktı. MHP'nin 7 milyon oy katkısı var. Bu bakımdan bunu yorumlayan arkadaşlarımız bunları düşünerek, elini vicdanına koyarak konuşsunlar. MHP kimseye kendini kanıtlamak zorunda değildir. Bir yol haritası çizdi ve bu yol haritası Türk milleti tarafından kabul görmüştür. Bundan dolayı aziz milletimize teşekkür ediyorum. Dolayısıyla MHP, ayağına prangalar, çelmeler takılmak istense de her zaman yoluna devam etmiştir. Desteklemiş olduğumuz bu sistemin de milletimiz yararına olacağını görüyoruz. Bu yönde de yeni oluşacak hükümetin nasıl şekilleneceğini, bunun arkasından çıkacak yasaların nasıl olacağını takip ederek 'Evet' ve 'Hayır' oyları Türkiye'de birbirine yakın çıktı. 'Evet' oyları 'yolunuza devam edin' demektir. 'Hayır' oylarında da bir endişe vardır. Bu endişelerin de giderilmesi gereken bir sürece girildiğini, çıkacak olan yasaların endişe edilen konuların giderilmesi gerektiğini, böylece milleti daha da bütünleşeceğini görüyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi